Az amerikai nyersolaj hordónkénti ára a múlt heti 4,6 százalékos emelkedés után hétfőn 78 dollár fölé emelkedett, miután a kínai jegybank bejelentette, hogy fokozatosan felpuhítja a jüan rögzített árfolyamát.

Ez a lépés a jüan erősödéséhez, következésképpen Kína vásárlóerejének növekedéséhez vezethet. A bejelentést követően a dollár négyhetes mélypontra gyengült az euróval szemben.

A júliusi szállítású nyersolaj hordónkénti ára 1,69 dollárral (2,2 százalékkal) 78,87 dollárra drágult hétfőn New Yorkban. Utoljára május 6-án került ennyibe a nyersolaj. Az augusztusi szállítású nyersolaj hordónkénti ára 79,87 dollárra nőtt. A nyersolaj-future-ök 18 százalékkal drágultak az elmúlt egy évben.

Kína a világ második legnagyobb olajfogyasztója (az Egyesült Államok után), és a világ egyik leggyorsabban növekvő gazdasága.

A kínai fejlemények után a Bloomberg által megkérdezett 90 közgazdász egyhangúan úgy vélekedett, hogy a Federal Reserve holnap kezdődő, kétnapos ülésén változatlanul hagyja a rekordmélységben lévő irányadó kamatlábát. A Fed még 2008 decemberében csökkentette 0,25 százalékpontra az amerikai kamatlábat.