Azt az ígéretet, miszerint nem terhelnek meg minket az áram árának hirtelen megugrásával, nem teljesen teljesítették - idézte a lengyel önkormányzatok vezetőinek az energiaügyi miniszterhez intézett levelét a Business Insider Polska. A Lengyel Városok Szövetsége siettetni akarja a hiányzó jogszabály elfogadását az energiaárakról.

A szakmai szervezet emellett azt is kéri, hogy vezetőik rendkívüli megbeszélésen vehessenek részt ebben az ügyben a kormány képviselőivel. Eközben már vannak annak jelei, hogy elszáll az áram ára. Vannak olyan városok, például Bydgoszcz, ahol januártól márciusig 8,5 millió zlotyval többet fizettek az áramért, mint egy évvel korábban. Az új ár 77 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál.

Az energiaügyi minisztérium azt ígérte, hogy készít egy kérdőívet, amelyen összegyűjti az adatokat az energiaárakról és az áramhasználatról minden járásban az önkormányzati intézményekben. Ezzel siettetnék a hiányzó jogi szabályozás elkészítését. Ezt a kérdőívet azonban nem készítették el.