Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az idei  húsvétkor kilónként 800-1000 forintért biztosan nem lehet hagyományosan pácolt, füstölt sonkát kapni - derül ki a Népszava összeállításából. Az igazi sonkák ára 2000 forint körül kezdődik. Az év közepétől szigorodnak a felvágottak kapcsolatos minőségi követelmények: minimális hústartalmuknak 50 százaléknak kell lenniük, a májas termékekben 12-ről 25 százalékra emelkedik az előírt májtartalom aránya.

Természetesen van kiskapu is. Ha egy húsipari cég megváltoztatja a terméke nevét, de a tartalmát nem, azzal nincs gond, mert az "új termék" nem szerepel az Élelmiszerkönyvben. Az illetékes államtitkár úgy véli, hogy a hústartalom növelése nem feltétlenül okoz áremelkedést, de a szakértők ezt vitatják.

Drágultak az alapanyagok és megugrottak a bérköltségek is. Tavaly ötödével szálltak az élősertés-árak, ami növelte a tőkehúsok és a húskészítmények árát is. Ezzel a tavaly az ötszázalékos áfakörbe került tőkehúsok "ledolgozták" a 17 százalékos adócsökkentést. További gond, hogy a húsüzemek - mint az egész magyar gazdaság - vészes munkaerőhiánnyal küzd.