Dráguló orosz olaj miatt szívhatják a foguk az autósok

Oroszország júniustól emeli a kivitelre szánt kőolaj vámját - írja az MTI.
Szabó Dániel, 2019. május 15. szerda, 12:22
Fotó: Getty Images

Az orosz pénzügyminisztérium szerdán azt közölte, hogy az exportvám 5,8 dollárral (5,5 százalékkal), tonnánként 110,4 dollárra nő a májusi 7,2 dollár emelés után. Tavaly júniusban az exportvám magasabb, 131,8 dollár volt.

Oroszországban a kormány havonta vizsgálja felül a kőolajexport vámját, amelyet az Urals típusú orosz nyersolaj világpiaci árának havi alakulásából kiindulva egy képlet alapján állapít meg.

A május 14-én zárult egy hónapban az Urals hordónkénti átlagára 72,23 dollár volt, egy hónappal korábban pedig 69,03 dollár.

Az Urals minősége gyengébb az északi-tengeri Brenténél, magasabb a kéntartalma.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2019.05.15 13:51

A cikk címe alapvetően fals, de parasztvakításnak megfelel: az olajár emelkedése kisebb szerepet játszik az üzemanyag árának emelkedésében. Sokkal jobban szívják a fogukat az autósok az EU szabályai által ránk kényszerített magas jövedéki adó és a nagyszerű kormányunk által bevezetett csúcstartó 27%-os ÁFA-kulcs miatt. Persze az utóbbi két tény ritkán van megemlítve a hírekben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html