Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) által csütörtökön közölt adatok szerint a 19 országot tömörítő eurózónában és a 28 tagú unióban egyaránt 0,5 százalékkal nőttek a fogyasztói árak tavaly októberhez képest, ami 0,1 százalékponttal haladja meg az előző havit.

Jó hír az infláció felpörgetéséért küzdő Európai Központi Bank (EKB) számára, hogy az euróövezetben 28 havi csúcsot ütött meg az éves szintű áremelkedés üteme. Legutóbb 2014 júniusában fordult elő, hogy 0,5 százalékkal emelkedtek a fogyasztói árak, azóta rendre alacsonyabb volt az infláció. Mindazonáltal a 0,5 százalék is messze elmarad az EKB-nak a gazdasági növekedés szempontjából kívánatosnak tartott 2 százalékos célszámától.

Havi összevetésben az euróövezetben és az unióban is 0,2 százalékos emelkedést mértek októberben. Szeptemberben az euróövezetben 0,4 százalékkal, az unióban pedig 0,2 százalékkal nőttek a fogyasztói árak.

Tavaly októberhez képest már csak hat uniós országban csökkentek az árak, a legnagyobb mértékben Bulgáriában és Cipruson (egyaránt 1,0 százalékkal). Huszonkét tagállamban emelkedtek, a legnagyobb mértékben Belgiumban (+1,9 százalék) és Ausztriában (+1,4 százalék).

Az Eurostat Magyarország esetében éves összehasonlításban 1,1 százalékos, az előző hónaphoz képest pedig 0,6 százalékos áremelkedést jelzett.

Az előző hónapokhoz hasonlóan októberben is az energiaárak húzták lefelé az éves inflációt az euróövezetben: 0,9 százalékkal volt olcsóbb az energia. A szolgáltatások 1,1 százalékkal, az élelmiszer-, alkohol- és dohánytermékek pedig 0,4 százalékkal drágultak.

Az energiaárakat nem számolva 0,7 százalékkal emelkedtek éves szinten a fogyasztói árak, a gyakran változékony energia-, élelmiszer- és dohányárakat nem tartalmazó maginfláció pedig 0,8 százalékkal növekedett októberben az euróövezetben.

Az előző hónaphoz viszonyítva a maginfláció 0,1 százalék volt. Havi szinten az élelmiszer-, alkohol- és dohánytermékek ára stagnált, a szolgáltatásoké pedig 0,2 százalékkal csökkent, de az energia 1,6 százalékkal, az energiaiparhoz nem kapcsolódó ipari javak pedig 0,6 százalékkal drágultak.