Drámai figyelmeztetés: bárki veszélyes lehet

A szerbiai válságstáb tudós járványszakértője megjósolta, meddig tarthat még a koronavírus-járván agresszív támadása azt követően, hogy a kórokozó újult erővel rontott rá számos ország lakóira.
Barabás Júlia, 2020. július 3. péntek, 06:20
Fotó: Shutterstock

Predrag Kon epidemiológus, a szerbiai köztársasági járványstáb tagja kijelentette, hogy bárki, akivel találkozunk koronavírus-fertőzött lehet - vette át a helyi sajtó hírét a vajdasági Szabad Magyar Szó. Kon az rádióinterjújában azt mondta, hogy véleménye szerint a vírus aktivitása még egy hétig magas fokú lesz.

"Meg kell értenünk, hogy a belgrádi Covid-egészségházak némelyikében a teszteltek 85 százalékának volt pozitív a mintája. A járványhelyzet kedvezőtlen, és be kell tartani a korlátozó intézkedéseket. Ilyen például a maszk viselése zárt térben, amely igen hatékony lehet, mert gyakorlatilag bárki, akivel találkozunk fertőző lehet" - mondta a szakember.

Kon arról is beszélt, hogy sok fiatal fertőződik meg, a legtöbben enyhe tünetekkel rendelkeznek, de előfordulnak súlyosabb esetek is. A gyülekezési tilalommal kapcsolatos kérdésre azt válaszolta, hogy ez nem annyira fontos, mint betartani a már meghozott intézkedéseket.

Hétfőtől szigor

Aleksandar Vucic szerb elnök a Szerbiai Rádió és Televízió csütörtök esti műsorában a Szabad Magyar Szó szerint bejelentette, hogy a legtöbb új fertőzöttet Belgrádban regisztrálták, ezért hétfőtől, aki a szerb fővárosban maszk nélkül megy be egy bevásárlóközpontba, vagy anélkül száll fel a városi és a városközi tömegközlekedés járművére, akkor az 5000-6000 dináros (15-18 ezer forint) büntetést kockáztat.

A szerb elnök továbbá elmondta, hogy a szórakozóhelyek, a kávézók és az éttermek 23 és 6 óra között zárva lesznek a következő két hétben, s az egyetemi kollégiumokat is bezárják Belgrádban.

Bár egyelőre nem zárják le Belgrádot, de ha az új intézkedések nem hoznak eredményt, akkor erre is sor kerülhet - derült ki Vucic szavaiból.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

europeer, 2020.07.03 18:10

Éberség elvtársak, éberség!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

waldorf, 2020.07.03 14:03

Ki felé nyitott az "osztályfőnök" elsőre...hát Szerbia.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html