Drámaian rossz hír jött Szlovákiából

Brutálisan megdrágult a burgonya Szlovákiában is, az elmúlt tíz év átlagánál kétharmadával magasabb árakkal találkoznak a vevők a boltokban.
Barabás Júlia, 2019. június 8. szombat, 07:20
Fotó: Pixabay

Míg tavaly áprilisban egy kilogramm krumplihoz az üzletekben átlagosan 60 centért juthattak hozzá a szlovákiai vásárlók, a legfrissebb hivatalos adatok szerint idén áprilisban 95 cent volt egy kiló burgonya ára - adta hírül a pozsonyi Új Szó. Az elmúlt húsz évben 90 centet meghaladó kilogrammonkénti árra csak néhányszor volt példa. Az elmúlt tíz évátlagára 57 cent volt.

A 60 százalékos szlovákiai drágulással szemben Csehországban 61, Magyarországon és Lengyelországban pedig több mint 75 százalékos áremelkedést mértek. Csehországban ennek ellenére 92, Magyarországon 88, Lengyelországban pedig 55 cent a burgonya átlagos kilónkénti ára.

Eközben míg húsz évvel ezelőtt csaknem 79 kilogramm volt az egy főre jutó éves burgonyafogyasztás Szlovákiában, tíz éve 59 kiló volt, míg manapság a 49 kilót sem éri el. A szakemberek által ajánlott éves fogyasztás 80 kilogramm. Húsz évvel ezelőtt több mint 32 ezer hektárról takaríthatták be a burgonyát Szlovákiában, ami mára kevesebb mint a negyedére, 7,5 ezer hektárra zsugorodott.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

aser, 2019.06.08 16:49

88 eurócet átlag krumplár?Hol kapható az országban ilyen olcsón??
A TESCO-ban 499 Ft/kg a legolcsóbb!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html