BUX
38240

Drámai a helyzet a svájci frank miatt

A svájci frank látványos erősödése sok kisebb társaság létét veszélyezteti, az igazi megoldást a deviza érdemi gyengülése jelentené - állítja egy svájci iparági lobbicsoport.

NAPI, 2011. augusztus 24. szerda, 16:25

Amennyiben a frank hosszabb távon is ott marad, ahol most van, az komoly következményekkel jár Svájc gépiparára és idegenforgalmára, átrajzolja az ország ipari térképét - hívta fel a figyelmet Hans Hess, a Swissmem gépipari lobbicsoport elnöke. A Wall Street Journal beszámolója szerint a Swissmem legutóbbi felmérése azt mutatta, hogy a második negyedévben 2,6 százalékkal csökkentek a svájci gépipari és elektronikai termékek megrendelései - az erős árfolyam elkezdte kiárazni az ország termékeit a piacról. A megrendelések csökkenésére közel másfél éve nem volt példa.

Az iparban drámai a helyzet, főként a kisebb cégek számára, így üdvözöljük és teljes mértékben támogatjuk a jegybank frankgyengítő lépéseit - mondta Hess. A Swissmem szerint néhány kisebb vállalkozás akár megrendeléseinek 80 százalékát is elvesztette.

Amint arról beszámoltunk, a svájci nemzeti bank (SNB) a várakozásokkal ellentétben eddig nem határozott meg célsávot a frank számára, ám más eszközökkel elérte, hogy korrekcióba kezdjen a deviza. A kormány a múlt héten bejelentett ugyan egy kétmilliárd frankos segélycsomagot azon cégek számára, amelyeket a frank erősödése a leginkább sújtott, a program részletei még kidolgozásra várnak. Szükség van a parlamenti jóváhagyásra is, ami ráadásul nem is biztos, hogy meglesz.

A csoport elnöke szerint azonban sok társaságnak immár sürgős, rövid távú segítségre van szüksége, bár a legnagyobb segítséget a frank gyengülése jelentené. A szervezet úgy látja, talán az 1,25-1,30-as EUR/CHF árfolyam volna méltányos, de az SNB dolga eldönteni, mit kell tenni.