Erős üzenetet küldünk a piacnak: a megszorító csomagot még a héten jóváhagyja a parlament, változatlan formában - idézte Giulio Tremonti olasz gazdasági miniszter kijelentését a La Repubblica napilap internetes oldala, miközben javában folytatódott a pénteken beindult mészárlás az olasz értékpapírok, mindenekelőtt az államkötvények piacán.

A csomagot úgy hagyta jóvá a kormány a hónap elején, hogy összesen 47 milliárd euró megspórolásával hoznák egyensúlyba 2014-re a költségvetést, de a kemény lépések ideje csak 2013-14-ben jönne el. A kicentizett többségű, sokszorosan megosztott jobboldali kormány feje, Silvio Berlusconi (képünkön) először még az ellenzék támogatását is kérte a csomaghoz, később azonban azt jelezte, módosításokat kér majd a parlamenttől. A piacok és az elemzők csak felvizezésre gondolhattak: 2013 választási év lesz és bár a 74 éves Berlusconi bejelentette, hogy nem indul újra, pártja túlélését biztosítani szeretné (már csak a saját érdekében is, hiszen számos botrányt megúszott, hála a kedvezően formált törvényeknek).

Zuhanó olasz részvények, közel a magyar CDS-felár

Erős eladói nyomás alá kerültek az olasz részvény-és kötvénypiac, a részvények közül különösen a bankpapírok szenvedték meg a hangulat drasztikus romlását. Az UniCredit a múlt heti 20 százalékos esés után hétfőn további 6,5 százalékot zuhant, az Intesa SanPaolo részvénye pedig 7,4 százalékkal lett olcsóbb.

Az eurózóna létrehozása óta nem látott szintre, 300 bázispontra tágult a spread az olasz és a német tízéves államkötvényhozamok között, miután a biztonságos német bundok hozama esett, miközben az olasz tízéves kötvény hozama 40 bázisponttal 5,71 százalékra emelkedett. Szakértők szerint 6,5-7 százalék az a hozamszint, amely alatt még egyáltalán visszafordítható lenne külső segítséggel a folyamat.

Az olasz CDS-felár is hatalmasat ugrott, egy nap alatt 20 százalékkal emelkedve meghaladta a 300 bázispontot, ezzel már csak néhány ponttal marad el a magyar országkockázattól, ami egyébként a hétfői pánikhangulatban ugyancsak emelkedett. Ez azt jelenti, hogy tízmillió euró névértékű ötéves olasz államadósság nemteljesítésére kötött biztosítás évi 300 ezer euróba kerül.

A megszorítások mellett kitartó Tremonti ellen támadásba lendült az olasz médiának az a tekintélyes része, amely a Berlusconi-család kezében van - mit tesz isten, pont most lepleződött le korrupciós ügyekben a miniszter egy korábbi tanácsadója is.

A piacok viszont ebből azt vették le, hogy esetleg nem megy át a parlamenten a Tremonti-csomag, illetve hogy az olasz kormányzat eljutott a szétesettségnek arra a fokára, amikor már nem tudja kézben tartani a folyamatokat. A GDP-arányosan mintegy 120 százalékos adósságterhet cipelő Olaszország enélkül is egyre többször került szóba az eurózóna adósságválságának következő terepeként, így az új célpontokat kereső befektetők, mindenekelőtt az esésre játszó hedge fundok hamar megtalálták az olasz állampapírokat. Az elszabaduló hozamok újabb csapást mértek az államkötvényekkel jócskán kitömött olasz bankokra is - melyeket egyre több kritika ér tőkehelyzetük miatt - , ezzel rájuk hárult annak a terhe, amit eddig az olasz adóssághelyzet pozitívumaként tartottak számon, vagyis hogy az állomány zöme belföldi kézben van.

A vészjósló piaci fejlemények egyelőre az össztűz alá vett gazdasági minisztert erősítik: mint ő maga megfogalmazta: lemondathatják, de akkor nézzék meg, mi lesz az állampapírokkal. Hét végén az egész olasz sajtó versenyt idézte, mit mondott állítólag Tremonti a stábjának: ha én elbukom, elbukik Olaszország. Ha elbukik Olaszország - ami túl nagy ahhoz, hogy meg lehessen menteni - , akkor elbukik az euró is. Vélhetőleg így látja ezt az eurózónán belüli játszmákat eddig eldöntő Berlin is: a német kormány teljes mértékben bízik abban, hogy az olasz megteszi a szigorú büdzséhez szükséges lépéseket - állt ki ma Tremonti mellett szóvivője útján Angela Merkel német kancellár.