Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Rendkívüli állapot kihirdetését és a gabonaexportok azonnal felfüggesztését követelik a kormánytól a romániai gazdák az országot sújtó rendkívüli szárazság miatt.

A helyzet drámai Romániában, a kukoricatermés 80 százaléka megsemmisült, búzából és napraforgóból 50 százalékkal kevesebb lesz idén - mondta Laurentiu Baciu az agrárképviseletek tömörülésének (LAPAR) elnöke. Az érdekképviselő szerint a kormánynak azonnal le kellene állíttatnia a gabonafélék exportját, a piacon még fellelhető tételekből pedig a meglévő gabonatartalék mennyiségét kellene növelni. Romániának alig két hétre elegendő gabonatartaléka van, e mennyiség mellett jelentős importra szorul majd az ország - állítja Baciu aki szerint az árak az elmúlt hónapban megkétszereződtek a helyi piacon.

Megtettük a megfelelő lépéseket a kár enyhítése érdekében, a helyzet súlyos, ám a rendkívüli állapot kihirdetése nem indokolt- jelentette ki Daniel Botanoiu az agrártárca államtitkára. A kormány 25 millió euró rendkívüli támogatást hagyott jóvá az irrigációs rendszerek teljesítményének növelésére és csökkentette az öntözésre használt víz díját. A gazdákat ért károk 80 százalékát megtérítik, a kisvállalkozások 7500 eurós gyorssegélyre számíthatnak - jelentette be kedden Victor Ponta miniszterelnök.

Noha a károk összesítésesére csak a betakarítás után kerülhet sor a mezőgazdaság teljesítményének visszaesése drámai módon befolyásolja majd a GDP idei alakulását - kongatják a vészharangot a helyi elemzők. Az előző évek tapasztalatai azt mutatják, hogy az ágazat 10-15 százalékos visszaesése legkevesebb 1,5 százalékos gazdasági lassulást eredményezett. A 2007-es aszályos évben a mezőgazdaság teljesítményének 15 százalékos zsugorodása 7,9-ről 6,3 százalékra vetette vissza a román GDP-t, tavaly az agrárágazat 11 százalékot meghaladó növekedése húzta ki a recesszióból az országot, a GDP 2,5 százalékkal nőtt.

A turizmus is megszenvedi a csapadékhiányt

A rendkívüli szárazság következtében drámai módon lecsökkent a Duna vízszintje, a néhol alig két méteres vízben pedig nem tudnak közlekedni a Duna deltájába tartó turistahajók. A román kormány azt állítja, hogy Bulgária kötelessége a meder kotrása, Szófia szerint azonban ez Bukarest feladata lenne. A tétlenség miatt az utazásszervezők a legoptimistább becslések szerint is legkevesebb 3 millió eurós veszteséget szenvednek - mondta a Mediafaxnak Gheorghe Marginean a Karpaten Turism tulajdonosa. A cégvezető augusztus és november között 304 turistahajót - fedélzetükön 135-150 turistával - vár a Duna-deltába, más cégek további 60 úszó szálloda útját szervezik.