Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A miniszter szerint az adóbevételek és más kormányzati bevételek visszaesése miatt pénzügyi szempontból az összeomlás szélén állnak. Az adóbevételek nagyjából 7 százalékkal, 1,5 milliárd euróval csökkentek tavaly decemberben novemberhez képest. Jeórjiosz Sztathakisz szerint valószínűleg januárban is hasonló mértékű havi bevételcsökkenés volt.

Az adóbevételek azért estek, mert több görög adós nem fizetett az államnak, mivel abban bízik, hogy az új görög kormány hamarosan csökkenti adóterheket. Sokan nem fizetik be a népszerűtlen új ingatlanadót se, ami nem igazán meglepő, mert a kampány során a mostani görög kormány is kritizálta azt.

Más görög tisztviselők is úgy nyilatkoztak, hogy februárban már gondot okozhat a nyugdíjak kifizetése. Jeórjiosz Sztathakisz szerint pedig 4-5 milliárd euró pénzügyi támogatásra lenne szükségük júniusig.

A gazdaságügyi miniszter azonban túl markánsan fogalmazott a napilapnak adott interjújában, mert szombat reggel a görög pénzügyminisztérium már kármentésbe kezdett. Dimitrisz Mardasz pénzügyminiszter-helyettes a Mega TV-nek adott interjújában már azt magyarázta, hogy addig biztosan nem lesznek fizetése gondjaik, ameddig tárgyalnak a hitelezőikkel. A miniszterhelyettes szerint még akkor is tudnak pénzt találni kiadásaikra, ha a tárgyalások elhúzódnak májusig.