Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Predrag Kon epidemiológus, a szerbiai köztársasági járványstáb tagja kijelentette, hogy bárki, akivel találkozunk koronavírus-fertőzött lehet - vette át a helyi sajtó hírét a vajdasági Szabad Magyar Szó. Kon az rádióinterjújában azt mondta, hogy véleménye szerint a vírus aktivitása még egy hétig magas fokú lesz.

"Meg kell értenünk, hogy a belgrádi Covid-egészségházak némelyikében a teszteltek 85 százalékának volt pozitív a mintája. A járványhelyzet kedvezőtlen, és be kell tartani a korlátozó intézkedéseket. Ilyen például a maszk viselése zárt térben, amely igen hatékony lehet, mert gyakorlatilag bárki, akivel találkozunk fertőző lehet" - mondta a szakember.

Kon arról is beszélt, hogy sok fiatal fertőződik meg, a legtöbben enyhe tünetekkel rendelkeznek, de előfordulnak súlyosabb esetek is. A gyülekezési tilalommal kapcsolatos kérdésre azt válaszolta, hogy ez nem annyira fontos, mint betartani a már meghozott intézkedéseket.

Hétfőtől szigor

Aleksandar Vucic szerb elnök a Szerbiai Rádió és Televízió csütörtök esti műsorában a Szabad Magyar Szó szerint bejelentette, hogy a legtöbb új fertőzöttet Belgrádban regisztrálták, ezért hétfőtől, aki a szerb fővárosban maszk nélkül megy be egy bevásárlóközpontba, vagy anélkül száll fel a városi és a városközi tömegközlekedés járművére, akkor az 5000-6000 dináros (15-18 ezer forint) büntetést kockáztat.

A szerb elnök továbbá elmondta, hogy a szórakozóhelyek, a kávézók és az éttermek 23 és 6 óra között zárva lesznek a következő két hétben, s az egyetemi kollégiumokat is bezárják Belgrádban.

Bár egyelőre nem zárják le Belgrádot, de ha az új intézkedések nem hoznak eredményt, akkor erre is sor kerülhet - derült ki Vucic szavaiból.