Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Feladták a leckét a választók a német politikai elitnek: a következő időszakban rendkívül töredezett és meglehetősen instabil pártszerkezetben kell megoldania az ország irányítását - derül ki a Bloomberg cikkéből. A hétvégi három tartományi választás Németországban 1945 óta nem látott eredményt hozott: előretört egy radikális, populista párt, az Alternatíva Németországért (AfD).

Angela Merkel kancellár nem road show-zta végig a televíziók esti vitaműsorait a szavazások előtt, ám pártja, a konzervatív CDU tisztviselői jelezték, hogy nem adja fel a belső európai határok nyitva tartása melletti álláspontját. Emellett továbbra is a Törökországgal kötendő megállapodásban uniós látja a bevándorlási válság kezelésének kulcsát.

Marad a helyén

A viszonylag gyenge választási szereplés miatt a CDU-n belül erősödni fognak a kormány migrációs politikájával szembeni kétségek, ez azonban aligha veszélyezteti a kancellár állását - véli Holger Schmieding, a Berenberg Bank vezető elemzője. A bevándorlás kezeléséről folyó vita jóval zajosabbá válhat a következő időszakban, de Merkel minden bizonnyal marad a posztján a 2017. szeptemberi parlamenti választásokat, sőt valószínűleg azt követően is.

A hagyományos pártok egyike sem szerepelt jól a hét végi szavazásokon - hangsúlyozta Michael Grosse-Brömer, a CDU/CSU parlamenti képviselője. Szerinte az euroszkeptikus-bevándorlásellenes AfD jó szereplésének titka, hogy egy proteszt párt, amelyre sokan csak azért szavaztak, hogy kifejezzék a kormánnyal szembeni elégedetlenségüket.

A választási eredményeket összefoglaló táblázat jól mutatja, hogy az egyes pártok tartományi eredményei között óriási különbségek vannak. (A Szász-Anhalt a volt Kelet-Németország területén van - a szerk.)

Német tartományi választások* (százalék)
Baden-WürtembergRajna-vidék-PfalzSzász-Anhalt
CDU27,131,830,0
SPD12,736,410,5
Zöldek30,45,25,0
Baloldal2,82,916,1
FDP8,36,14,8
AfD15,012,424,3
Mások3,75,29,3
Részvétel70,871,361,8
*hivatalos előzetes eredmények
Forrás: Infratest dimap

Bírálhatja a bírálókat

Nem hiszem, hogy Merkelnek irányt kellene változtatnia - foglalta össze véleményét Peter Tauber, a CDU főtitkára. Más a véleménye CDU testvérpártja, a bajor CSU parlamenti frakcióvezető-helyettesének, Hans Michelbachnak. Szerinte a választások átformálták a pártszerkezetet, amelynek kiszámíthatatlan következményei lehetnek. Ezért világos irányváltásra van szükség a kormány bevándorlási politikájában.

A kancellárnak lehetősége van arra, hogy pártja helyi vezetőit okolja a vereségért, akik bírálták ugyan a kormány migrációs politikáját, ám ennek ellenére vesztettek. Ez muníciót ad neki párton belüli kritikusaival szemben - véli Carsten Nickel, a brüsszeli Teneo Intelligence tanácsadó cég elemzője.

Az euró 0,2 százalékos gyengüléssel, a 1,1138 dollár/eurós árfolyamon kezdte a hetet hétfőn, miután a kereskedők megtudhatták a vasárnapi eredményeket. Ez jelentéktelen változás ahhoz képest, hogy a múlt héten 1,4 százalékkal erősödött.

Majd kiderül, mi lesz

A vasárnapi tartományi választások nem jelzik előre a 2017. szeptemberi szövetségi parlamenti szavazás várható eredményét - előlegezte meg az eredményeket még a voksolás előtt Emily Hruban, a washingtoni Bertelsman Foundation kutatóintézet szakértője. Azt azonban előre jelzik, milyen kihívást jelent a hagyományos pártoknak egységük megőrzése a bevándorlási válság keltette nyomás alatt.

Amíg a többi európai uniós ország nem vállal felelősséget a krízis kezelésében, amíg nem mutatnak szolidaritást egymással a menekültek elhelyezésében, addig Angela Merkel helyzete a hazai politikai porondon sem lesz könnyebb. Addig töredezett és a hullámzó viszonyokkal kell szembe néznie Németországban.