Drámai zuhanás: bemutattak a cégek a kormánynak

A hitelminősítők szerint a brit választási eredmények nyomán puhulhat London álláspontja a brexittel kapcsolatban és éppen ez az, amit a vállalatok is szeretnének. Az üzleti bizalom a választásokat követő néhány napban hanyatlott.
Komócsin Sándor, 2017. június 12. hétfő, 19:17
Fotó: Pixabay

A június 8-ai brit parlamenti választások miatt elhúzódhatnak a brexittárgyalások, ami káros hatással lesz a szigetország gazdaságára - adta ki értékelését a Moody's és az S&P a BBC tudósítása szerint. Az előbbi hitelminősítő nem hiszi, hogy a június 19-ei kezdési időpont tartható, amit az is alátámaszt, hogy a friss hírek szerint a királynő leghamarabb ezen a napon ismertetheti az új kormány programját.

Ez azonban csak az egyik probléma a Moody's szerint, legalább ilyen fontos, hogy a bizonytalanná vált politikai helyzet roncsolja a kormány pénzügyi helyzetét - utalnak arra, hogy úgynevezett hung parliament alakult ki, azaz egyik pártnak sincs meg a kormányalakításhoz szükséges abszolút többsége.

Ezért a konzervatívok koalícióra kényszerülnek az legnagyobb észak-ír unionista párttal (DUP), amely sok kiadással járhat - a partner sok kedvezmény akar Észak-Írországnak.

Még egy választás

A határozatlan végeredmény miatt a kormány várhatóan kisebb hangsúlyt fog helyezni a költségvetési hiány lefaragására - vélik a hitelminősítő szakértői. Ez negatív hatással lehet az Egyesült Királyság államadósságának megítélésére és megnehezítheti az államkötvények eladását. Ezért a Moody's szerint növekedni fog az országgal kapocslatos kockázat.

A hitelminősítő a Munkáspárt előretörésétől azt várja, hogy puhul a brit álláspont a brexit ügyében. Elképzelhető, hogy a szigetország valamilyen formában része marad az egységes európai piacnak.

Az S&P azt gondolja, hogy a választási eredményeknek nem lesz közvetlen hatása a Nagy-Britannia adósságbesorolására. A cég minősítése - mint írják - már eddig is számolt a brit gazdasági kilátások kockázatosabbá válásával. Az S&P nem zár ki egy újabb előrehozott választást.

Csak ezt ne!

Pontosan ez az, amitől a cégvezetők tartanak az Institute of Directors (IoD) üzleti szakmai szervezet gyors felmérése szerint, amit 700 tagvállalata körében végzett. A hung parliament kialakulása nyomán drámaian romlott a cégvezetők hangulata. A legutolsó, amit szeretnének az egy újabb szavazás még karácsony előtt. Ez szerintük komoly negatív hatást gyakorolna a brit gazdaságra.

Az IoD kifogásolja, hogy a választási kampányban alig esett szó a gazdaságról, ám a bizalomvesztés talán ráébreszti az új kormányt arra, hogy mivel kellene foglalkoznia. A szervezet szerint gyorsan tető alá kellene hozni az Egyesült Királyság és az EU új kereskedelmi megállapodását.

Mások is beszóltak

Egy másik felmérés, amelyet a Harvard Kennedy School of Business készített 50 középvállalat megkérdezésével, azt találta, hogy szinte mindegyikük azt akarja, hogy az ország maradjon része az egységes európai piacnak és a vámuniónak. A cégeket, amelyek exportjának java az EU-ba irányul aggasztják egy kemény brexit következményei, ezen belül például a pluszvámok költségnövelő hatása. Emellett jobban fel kell készülniük a bevándorlás korlátozására, ami miatt hiányt szenvedhetnek olcsó vendégmunkásokból.

A Confederation of Britis Industry (CBI) ipari kamara szintén meg akarja szondázni tagvállalatait. A szervezet vezetője, Paul Drechsler kijelentette: a CBI azt akarj, hogy az EU-s és brit tárgyalók helyezzék a gazdaságot a középpontba a válási egyeztetéseken.

A brit gazdaság a gyors kilépésben és egy jó átmeneti megállapodásban érdekelt. Garantálni kell a szigetországban élő uniós állampolgárok jogait és meg kell kezdeni a jövőbeni kereskedelmi viszonyok részleteinek tisztázását.

HOZZÁSZÓLÁSOK