Drámaian megcsappant az orosz büdzsé bevétele

Az orosz költségvetés idei bevétele rubelben ezermilliárdokkal marad el a tervezettől, elsősorban az olajár esése miatt – közölte a gazdasági miniszter.
Napi.hu, 2015. február 12. csütörtök, 19:25
Fotó: Reuters

Az orosz költségvetés az idei évet várhatóan 3,8 százalékos hiánnyal zárja - közölte Alekszej Uljukajev gazdasági miniszter a kormány ülésén. Tárcája legújabb prognózisa szerint a büdzsé bevétele 2,34 ezer milliárd rubellel (35,5 milliárd dollár) lesz alacsonyabb a még tavaly megtervezettnél, elsősorban az olaj- és gázár-bevétel 2,2 ezer milliárd rubeles (33 milliárd dollár) zuhanása miatt - idézte a TASZSZ.

Már korábban bejelentették, hogy a bevételek csökkenése miatt 10 százalékkal csökkentik a központi költségvetés kiadásait, de ez nem érinti a szociális és a katonai kiadásokat. Ez utóbbi azonban nem egyértelmű: vezető beosztású politikusok is nyilatkoztak úgy, hogy a védelem csak a fegyverkezési programra és a harceszközök beszerzésére vonatkozik, egyéb területekre azonban nem.

Anton Sziluanov pénzügyminiszter közölte, hogy a gazdasági válságelhárító program, amire 1,375 ezer milliárd rubelt szánnak, nem növeli a büdzsé hiányát, mert azt a költségvetési tartalékból és különböző tartalékalapokból fedezik.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html