A szerb kormány egyre közelebb kerül ahhoz, hogy megtiltsa az Euro 3-as motorral ellátott autók behozatalát - írta a vajdasági Szabad Magyar Szó. Nem hivatalos sajtóértesülések szerint már idén júniustól tilos lesz az Euro 3-as autók importja. Az eredeti tervek szerint a tiltásnak az év vége felé kellett volna megtörténnie, ezt hozhatják előre.

- A legrosszabb valamit megtiltani az embereknek - véli Milos Petrovic, a külföldről behozott új gépjárművek és alkatrészek egyesületének elnöke. - Először megengedték nekik a külföldről behozott Euro 3-as motorral szerelt gépkocsikat, aztán meg megtiltják. Most majd felmerül a kérdés, mit csináljunk azokkal az autókkal, amelyek már az országban vannak, bejegyezték őket, s jövő májustól nem fognak átmenni a műszaki vizsgán, mivel akkor megszigorítják a károsanyag-kibocsátás értékét.

A szerb kormány legutóbb a taxisoknak hagyott jóvá autónként nyolcezer eurós támogatást: az akció célja, hogy a személyszállítással foglalkozó cégek Euro 6-os környezetvédelmi besorolású gépkocsikat vásároljanak, vagy hibrid, illetve elektromos autót vegyenek.