Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Ukrajnában a lakosság és valamennyi költségvetési intézmény a beszerzési ár alatt kapja a földgázt, de a dotáció fokozatos megszüntetése volt az egyik feltétele annak, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) pénzügyi támogatást nyújtson Kijevnek. Az IMF szerdán éjszaka hagyott jóvá két évre szóló, összesen 17 milliárd dolláros segélycsomagot Ukrajnának, ennek első részletét, 3,2 milliárd dollárt napokon belül átutalja.

Az ukrán kormány jelezte, hogy részleges kompenzációt kap a lakosság legrászorultabb része, számuk elérheti az 1 milliót. Olekszandr Slapak ukrán pénzügyminiszter korábban azt mondta, hogy négy év alatt akarják bevezetni a lakosság számára a piaci árakat a gáz esetében. Ennek keretében 2015 májusától 40 százalékkal, 2016 májusától 20 százalékkal, 2017 májusától további 20 százalékkal emelkedik a gázár.

Áprilistól az ipari fogyasztók 29,1 százalékkal, a költségvetési intézmények 64,2 százalékkal magasabb árért kapták a földgázt, ami 17,5 százalékkal tovább drágult a számukra május 1-től. Az áremelést akkor is azzal indokolták, hogy Ukrajna drágábban szerzi be a földgázt Oroszországtól.

Oroszország decemberben 33 százalékkal 268,50 dollárra csökkentette a földgáz árát Kijevnek a 2009 óta érvényben lévő mintegy 400 dollárról. Erre azután került sor, hogy az időközben hivatalából leváltott Viktor Janukovics ukrán elnök november végén hirtelen bejelentette, hogy Kijev nem írja alá az Európai Unióval évek óta tárgyalt társulási egyezményt.

A decemberi árcsökkentési megállapodás egyik kitétele volt ugyanakkor, hogy Oroszország naptári negyedévente felülvizsgálja a gázárra vonatkozó kedvezményt. Miután Moszkva szempontjából kedvezőtlenül alakultak az események Ukrajnában, Alekszej Miller, a Gazprom vezetője március elején bejelentette, hogy áprilistól ismét kedvezmény nélkül, ezer köbméterenként 485 dollárért adják a földgázt Ukrajnának.

Ukrajna vitatja a gázadósság mértékét

Ukrajna nem ért egyet azzal az orosz állítással, hogy 3,5 milliárd dollár a kifizetetlen gázszámlája. A Gazprom orosz gázipari cég szerdán közölte, hogy az áprilisi szállításokat is figyelembe véve, Ukrajna gázadóssága a március végi 2,2 milliárd dollárról 3,492 milliárd dollárra nőtt.

Sok éve kötött megállapodás szerint Ukrajnának minden hónap 7-ig kell rendeznie az előző hónapban importált orosz földgáz árát. Oroszország az idei első negyedévben kedvezményes áron, ezer köbméterenként 268,5 dollárért szállított földgázt Ukrajnának. A Gazprom a kedvezményt áprilistól megszüntette, így a földgáz ára 485 dollárra ugrott.

Jurij Prodan ukrán energiaügyi miniszter szerint nem állja meg a helyét az az orosz állítás, hogy már csaknem 3,5 milliárd dollár a kifizetetlen ukrán gázszámla. Állítását azzal támasztotta alá, hogy Ukrajna többször jelezte: nem ért egyet a drasztikus áremeléssel, de továbbra is hajlandó fizetni az április előtti, azaz az ezer köbméterenként 268,5 dolláros árat. "Ha Moszkva ebbe beleegyezik, Kijev haladéktalanul rendezi gázszámláját" - tette hozzá.

Az ukrán energiaügyi miniszter egyben jelezte: a kijevi kormány a stockholmi nemzetközi választott bírósághoz fordul a Gazprommal szembeni árvita miatt, ha Moszkva harminc napon belül nem hajlandó semleges területen, Londonban tárgyalóasztalhoz ülni és megvitatni a nézeteltérést.