Drasztikus lépésekkel harcol a román kormány az IMF-hitel

A Nemzetközi Valutaalap június 30-án dönt a Románia számára folyósítandó hitelkeret újabb, 850 millió eurós részletéről - jelentette be a szervezet hétfőn.
NAPI, 2010. június 28. hétfő, 10:42
Fotó:

Az IMF múlt héten elhalasztotta a folyósítást, miután a korábbi megszorító intézkedéseket alkotmányellenesnek minősítette a bukaresti alkotmánybíróság. (A tervezet többek között a nyugdíjak 15 százalékos csökkentését tartalmazta, a közszférában dolgozók bérének 25 százalékos csökkentése ugyanakkor elfogadták, erről a jövő héten szavaz a parlament.)

A hiánycél tartása érdekében a kormány 26-án általános forgalmi adóemelést jelentett be, ami így az eddigi 19-ről 24 százalékra nőtt, a változások július 1-jétől érvényesek. A kényszerű lépésről maga Sebastian Vladescu pénzügyminiszter is kiábrándultan nyilatkozott, mondván, korántsem az áfa emelése a lehetséges legjobb megoldás, és nem felel meg a kormány terveinek. Az forgalmi adó emelése ráadásul 10 százalékra is növelheti - fejezte ki aggodalmát Mugur Isarescu, a nemzeti bank elnöke.

Az IMF június 30-án vizsgálja újra a román programot, s elemzők szerint az áfaemelés a vizsgálat pozitív kicsengése számára kövezte ki az utat.

HOZZÁSZÓLÁSOK