A Roszkozmosz, az orosz űrhivatal a következő 10 évben csak 1,5 ezer milliárd rubel (22,5 milliárd dollár) támogatást kap a kormánytól, ami az év elején ígértnek a felét sem éri el. A szövetségi űrprogram 2016-2025-re 3,4 ezer milliárd rubelt ígért a hivatalnak, de az ország egyre súlyosabb gazdasági helyzete tavaly óta egyre több módosítást kényszerített ki. A Roszkozmosz igazgatója, Igor Komnarov szerint "optimalizált programjuk" már csak 1,4 milliárdot kér a kormánytól, a további 115 milliárd rubelt közelebbről meg nem határozott projektekből várják.

Ugyanakkor Vlagyimir Putyin elnök utasította az űrprogramok vezetőit: hozzanak intézkedéseket annak biztosítására, hogy Oroszország a kereskedelmi műhold-felbocsátásokban és az ember vezette űrrepülésekben a világ vezetői között maradjon - jelentette a TASZSZ. A gazdasági szektorban ugyanis most egyre inkább fenyegetik az orosz pozíciókat az amerikai kereskedelmi társaságok által kínált szolgáltatások.

Dmitrij Rogozin miniszterelnök-helyettes, az orosz világűr- és hadiipar felelőse már riadót fújt, kijelentve: drasztikus reformokra van szükség ahhoz, hogy ne veszítsék el a kereskedelmi űrpiac 40 százalékát. Ehhez a fejlesztésen kívül az is szükséges - miután az eddig igen megbízható orosz hordozó rakéták megdöbbentő sűrűséggel zuhantak le -, hogy versenyképesek maradjanak - hangsúlyozta Putyin. A reform jegyében egyetlen monstrumba vonják össze a Roszkozmoszt és az űripar vállalatait - közölte Rogozin.