Drasztikus megszorítások az orosz űrprogramban

Az év elején tervezettnél a felénél is kevesebb pénzből kell gazdálkodjon a következő tíz évben az orosz űrprogram.
Barabás T. János, 2015. december 1. kedd, 22:51
Fotó: Reuters

A Roszkozmosz, az orosz űrhivatal a következő 10 évben csak 1,5 ezer milliárd rubel (22,5 milliárd dollár) támogatást kap a kormánytól, ami az év elején ígértnek a felét sem éri el. A szövetségi űrprogram 2016-2025-re 3,4 ezer milliárd rubelt ígért a hivatalnak, de az ország egyre súlyosabb gazdasági helyzete tavaly óta egyre több módosítást kényszerített ki. A Roszkozmosz igazgatója, Igor Komnarov szerint "optimalizált programjuk" már csak 1,4 milliárdot kér a kormánytól, a további 115 milliárd rubelt közelebbről meg nem határozott projektekből várják.

Ugyanakkor Vlagyimir Putyin elnök utasította az űrprogramok vezetőit: hozzanak intézkedéseket annak biztosítására, hogy Oroszország a kereskedelmi műhold-felbocsátásokban és az ember vezette űrrepülésekben a világ vezetői között maradjon - jelentette a TASZSZ. A gazdasági szektorban ugyanis most egyre inkább fenyegetik az orosz pozíciókat az amerikai kereskedelmi társaságok által kínált szolgáltatások.

Dmitrij Rogozin miniszterelnök-helyettes, az orosz világűr- és hadiipar felelőse már riadót fújt, kijelentve: drasztikus reformokra van szükség ahhoz, hogy ne veszítsék el a kereskedelmi űrpiac 40 százalékát. Ehhez a fejlesztésen kívül az is szükséges - miután az eddig igen megbízható orosz hordozó rakéták megdöbbentő sűrűséggel zuhantak le -, hogy versenyképesek maradjanak - hangsúlyozta Putyin. A reform jegyében egyetlen monstrumba vonják össze a Roszkozmoszt és az űripar vállalatait - közölte Rogozin.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Rodent, 2015.12.03 21:07

Nem nagyon latom a sok hurraoptimista ruszki seggnyalot. Ha ezt mar ti sem tudjatok megmagyarazni, akkor tenyleg nagy baj lehet :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

V0LE, 2015.12.02 22:23

"A szövetségi űrprogram 2016-2025-re 3,4 ezer milliárd rubelt ígért a hivatalnak, de az ország egyre súlyosabb gazdasági helyzete tavaly óta egyre több módosítást kényszerített ki."

MUHAHAHAA :D

Hol van ilyenkor a sok ruszki seggnyalo? Magyarazzatok mar el legyszives, hogy a szankciok nem mukodnek es az alacsony olajar a szarra gyengult rubellel meg jo is a gazdasagnak :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2015.12.02 11:49

nocsak, nocsak. mintha port ezt írtam volna az elmúlt hetekben...
ráadásul a csökkentés rubelben értendő, tehát azok a rakéták, amiket az ukránoktól vesznek meg, azokért továbbra is dollárral fizetnek, ergó a kevés mégkevesebb lesz. az oroszok űripart konkrétan fel fogják zabálni az amcsi űrcégek, elszipkázzák az összes űrturistát 1 évtizeden belül az tuti...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html