Drasztikus reformok kellenek Orbán adócsökkentéséhez

Hatalmas reformokra lenne szükség a Fidesz adócsökkentési terveinek megvalósításához.
NAPI, 2010. március 9. kedd, 07:46
Fotó:

Orbán Viktor, a Fidesz elnöke tegnap azt ígérte a VOSZ gazdaságpolitikai fórumán, hogy a magyar adórendszert 4-6 év alatt a régiós adószinthez igazítanák, ha kormányra kerülnének, ám ennek költsége attól függ, melyik szomszédos országot vesszük mintául - írja a Népszabadság. Ezertől három-négyezer milliárd forintig terjedő változásról beszélünk.

Ha a legalacsonyabb adószintű országokhoz alkalmazkodna Magyarország akkor a lap által megkérdezett szakértők szerint öt százalékponttal kellene csökkenteni a tb-járulékot, el kellene törölni az iparűzési adót és 2-3 százalékponttal kellene mérsékelni a társasági adót. Eközben az iparűzési adóból befolyó évi félmilliárd forint például az önkormányzatok fontos bevételi forrása, aminek pótlására jelenleg nem látni megoldást.

Erdős Gabriella, a PricewaterhouseCoopers adópartnere szerint az Orbán által vázolt mértékű adócsökkenés fedezete vagy az ettől remélt gazdasági növekedés lehet, vagy "hatalmas hatékonyságnövelő" intézkedések - értsd: reformok - bevezetése, ami pótolja a büdzsé kieső bevételeit.

László Csaba, a KPMG adópartnere nem lát módot a bevételek átcsoportosítására, azaz a lakossági és vállalati jövedelemadók mérséklésének fedezetét nem lehet a forgalmi adókon beszedni, mivel az áfa 25 százalékos felső kulcsa a maximum az EU-ban, így már nem növelhető tovább. Ezért marad a kiadások drasztikus visszavágása és az ellátási rendszerek reformja.

A magyar adószint egyébként Európában átlagosnak számít, ám a régión belül a legmagasabb.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Buxa, 2010.03.09 17:34

Az beszél a reformok szükségességéről, aki eddig minden reformtörekvést megkontrázott. És persze sohasem hazudott.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

joci0504, 2010.03.09 08:27

Amiről Orbán Viktor nem beszél az a 4 nagy elosztó redszer reformja! Mindenkit fog érinteni kisebb nagyobb mértékbben. Ezért hallgatnak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html