A tárca közleménye szerint a bizottságban az orosz szövetségi hatóságok vezetői és helyettesei vesznek részt, beleértve az energiaügyi, valamint az ipari és kereskedelmi minisztériumot, a szövetségi versenyhivatalt, az ásványkincsek kitermelésével foglalkozó Rosznyedr orosz állami ügynökséget, a Szövetségi Környezetvédelmi, Műszaki és Nukleáris Ellenőrző Szolgálatot (Rosztyehnadzor), a Szövetségi Műszaki Szabályozási és Mérésügyi Ügynökséget (Roszsztandart) és a Transznyeftyet.

Putyin szombaton ígéretet tett arra, hogy ha a jelenlegi vizsgálatok nem járnak eredménnyel, akkor a különleges szolgálatokat is bevonja a folyamatba.

A Transznyefty orosz olajszállítási vállalat elnökének tanácsadója pénteken Moszkvában elmondta, hogy büntetőeljárás indult a Barátság kőolajvezeték olajának szándékos szennyezése miatt. Igor Gyomin szerint kimutatták, hogy a szerves klórvegyületek az olajat kisebb termelőktől begyűjtő Szamaranyefty-Terminal magánvállalat felügyelete alatt álló mérőállomáson kerültek be a vezetékbe.

A szennyezés miatt a magyar importért felelős Mol sem vesz át orosz kőolajat.