Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Dubaj régóta a külföldiek egyik fő célpontja a világ minden tájáról, az utóbbi években viszont egyre inkább megfigyelhető, hogy többen jönnek, hosszabb időre. Erre reagálva, 2018-ban az Egyesült Arab Emírségek kormánya jóváhagyta a megújítható, ötéves úgynevezett "nyugdíjas-vízum" bevezetésére vonatkozó törvényt, amely egy évre rá hatályba is lépett - olvasható a portálon.

Az ENSZ becslései szerint az Egyesült Arab Emírségek tavaly több külföldit "fogadott be", mint Franciaország vagy Kanada. A vízumért folyamodóknak négy kritériumból egynek meg kell felelni:

  • havi jövedelmüknek körülbelül 4600 eurónak kell lennie,
  • igazolniuk kell, hogy 230 000 eurót meghaladó megtakarítással,
  • vagy egy 460 000 euró értékű ingatlannal rendelkeznek.
  • A kettőt pedig lehet kombinálni legalább 460 ezer euró értékre.

Bár kezdetben Dubajnak csak állandó lakosai voltak, a vízumrendszert azóta kiterjesztették gyakorlatilag a világ minden tájára. Így bárki jöhet, hogy itt költse el a nyugdíját, élvezze az egész évben tartó napsütést, és a város nyújtotta lehetőségeket. A nyugdíjas-vízum célja nem csupán a város egyedi életmódjának népszerűsítése, hanem az ország, mint üzleti és befektetési központ gazdasági fejlődésének fellendítése is.

Az Egyesült Arab Emírségek nem vet ki jövedelemadót az emberekre, de egyes nyugdíjasok saját országaiktól számíthatnak különadókra. A svéd nyugdíjakra például egy speciális különadót vetnek ki, ha az illető külföldön él, és az alapjövedelmének 25 százalékánál nagyobb személyi juttatást kap.

Az Egyesült Királyságban és az Emirátusokban viszont kettős adóztatásról szóló szerződés van érvényben, ami biztosítja, hogy ne kelljen adót fizetni. De Spanyolország és az Emirátusok között is él egy ilyen megállapodás.