Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Lengyelországban a vasárnapi kereskedelmi tilalom csak ez év márciusa óta kötelező, de ez a néhány hónap is elég volt ahhoz, hogy kiderüljön: hézagok vannak a szabályozásban, amelyeket a szaktárca be akar zárni - tudósított a Business Insider Polska. Jelenleg minden üzlet csak a hónap első és utolsó vasárnapján tarthat csak nyitva, jövőre már csak a hónapok utolsó vasárnapján tehetik meg ezt, majd a teljes tilalom 2020-ban lép életbe. Ekkor egész évben csak hét vasárnap lehetnek nyitva a boltok.

Az Állami Munkaügyi Felügyelet számos ellenőrzést végzett, az elmúlt hónapokban, amelyek fényt derítettek számos kiskapura a szabályokon.

Az egyik ezek közül az, hogy a boltot átalakítják postává, amelyek zárva tartását nem írja elő a törvény. Lengyelországban az állami postán kívül néhány olyan nagy lánc is végezhet postai tevékenységet, mint a Zabka. Ez a cég néhány éve a postával és a DHL futárszolgálattal aláírt egy szerződést, amely szerint kézbesíthetnek csomagokat - ennek köszönhetően ez a kereskedelmi lánc nyitva tarthat a tiltott vasárnapokon is.

Trükkök sora

Baj van azzal az előírással is, hogy a nem fizetett családtagokkal dolgozó üzletek, ahol maga a tulajdonos áll a pult mögött, saját nevében és saját számlájára folytathat kereskedelmi tevékenységet minden vasárnap. Azok a segítő személyek, akiket ekkor családtagként ír le a tulajdonos, a hét többi napján sem kaphatnak fizetést.

A törvény szerint a tiltott vasárnapon is működhetnek az olyan szervezetek, amelynek túlnyomó tevékenysége például az újságok vagy a tömegközlekedési eszközökön használatos jegyek árusítása, ami folyamatosan megengedett. Ezek egy része normális kereskedést is folytat, azokon a vasárnapokon, amikor ez tilos lenne.

Meg kell hosszabbítani a zárva tartás idejét is. A kereskedelmi tilalom csak a választott vasárnapra vonatkozik, ami azt jelenti, hogy előtte szombaton éjfélig, hétfőn pedig már éjféltől lehet kereskedni. A vasárnapi zárva tartást dühödten támogató Szolidaritás szakszervezet szerint ki kell terjeszteni a tilalmat, hogy a dolgozókat ne lehessen ily módon többet dolgoztatni.

A fotó forrása: Földi D. Attila/Napi