Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A kompromisszumos megoldás értelmében az EU jövő évben 165,8 milliárd euró erejéig vállalhat pénzügyi kötelezettségeket, a tárgyévi tényleges kifizetések összege pedig 148,2 milliárd euró lehet. Előbbi összeg 3,2 százalékkal, utóbbi 2,4 százalékkal magasabb az idei számoknál.

Végeredményben mind a bőkezűbb kiadási keretet indítványozó parlament, mind pedig a hangsúlyt a takarékosságra helyező tanács nagyjából ugyanannyit engedett.

"Örömmel jelenthetem be, hogy sikerült megegyezni a 2019-es büdzséről, amely határozottan tükrözi a tanács és a parlament prioritásait, a gazdasági növekedést, a munkahelyteremtést, a fiatalok támogatását, a biztonság fokozását és a migráció kezelését" - mondta az EU soros elnökségét jelenleg betöltő Ausztria pénzügyminisztere.

Hartwig Löger hozzátette, hogy növelik a legfontosabb programok finanszírozását, de elegendő forrást biztosítanak a váratlan helyzetek megoldására is.

"Sikerült jó megállapodást kötni, noha a tanács majdnem lehetetlenné tette. A tárgyalások olyan kemények voltak, hogy már felmerült bennem, a tanácsnak talán épp az lehet a célja, hogy ne tudjunk megegyezni" - közölte José Manuel Fernandes néppárti EP-képviselő.

Az előzetes egyezséget még hivatalosan is meg kell erősíteniük az uniós társjogalkotó szerveknek, amire már jövő héten sor kerülhet.

Első nekifutásra nem sikerült tető alá hozni az egyezséget, így az Európai Bizottságnak múlt héten új költségvetési javaslatot kellett benyújtania, amely alapján újrakezdődhetett az intézményközi egyeztetés.

Mindaddig, amíg nincs megállapodás a tárgyévi büdzséről, csak az előző évi költségvetés egy tizenkettedét lehet havonta kifizetni.