Duplán fenyegethet az adóhatóság - itt a példa

Bulgária hozta divatba a régióban a pénztárgépek bekötését az adóhatósághoz, aztán a példát követte Magyarország és Lengyelország is, ám a varsói kormány nem elégszik meg ezzel. Olyan ötlettel álltak elő, amely miatt a meglévő online pénztárgépeket is le kell cserélni.
Barabás Júlia, 2016. augusztus 28. vasárnap, 11:02
Fotó: Napi.hu

A lengyelországi fejlesztési minisztérium tervei szerint az adóhivatalhoz bekötött pénztárgépeknek 2018-tól automatikusan másolatot kell küldeniük minden számlájukról az államkincstárnak is. A kereskedelmi kamra szerint az elektronikus nyugták megduplázása négymilliárd zlotyiba (288 milliárd forint, több mint a 4-es metró költségének fele) fog kerülni az üzleteknek - idézte a szakmai szerveztet a gazeta.pl.

A pénztárgépek bekötését az adóhivatalhoz Bulgáriában találták ki a pénzügyi válság idején, ugyanis azt remélték, hogy visszaszorítja a számla nélküli értékesítést, s ezzel növeli a költségvetési bevételeket. A magyar vezetés 2010 után átvette a módszert és Lengyelországban is működnek online pénztárgépek. A cél ebben a két országban is az adóbevételek növelése, a szürkegazdaság visszaszorítása.

Cserélni-cserélni

Az új ötlettel az a fő gond, hogy - mint a kiskereskedők állítják - emiatt le kell cserélniük az adóhivatalhoz már bekötött pénztárgépeiket is, ugyanis azok nincsenek felkészítve arra, hogy kétfelé "jelentsenek".

Körülbelül kétmillió olyan pénztárgéb van Lengyelországban, amelyet bekötöttek az adóhivatalhoz. A nagyobb cégeknek darabonként 2000 zlotyt (144 ezer forint) kellene fizetniük a cseréért. Egy családi tulajdonban lévő kisboltnak egy gép esetén is nagyon nagy kiadás ez.

Valaki keres rajta

Még nagyobb lehet gond annál a számos kis üzletnél, amelynél még pénztárgép sincs. Ezeket jellemzően idősek vezetik. Nem csoda, hogy a Gazeta szerint a kormány intézkedése a kereskedőket sújtaná, miközben a dupla nyugták nyújtására képes pénztárgépek gyártói szépen kereshetnek rajta.

A szaktárca szerint viszont a teljes átalakulás költsége nem lenne több 700 millió zlotynál, főként azért, mert a nagy tételben gyártott újfajta pénztárgépek olcsóbbak lennének a kereskedők által számolt árnál. A minisztérium két-hárommilliárd zlotyis áfabevétel-növekedést vár az intézkedéstől

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

HauserArnold, 2016.08.28 12:01

Sürgősen át kell venni!

Az új gépeket csal a Garancsi-cégek forgalmazhatják és a Garancsi-cégek kezelheti a mobilcsatlakozást.

Mindenki jól jár!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html