Szlovákia tagsági kvótája a jelenlegi 427,5 millió SDR-ról (Special Drawing Rights - Különleges Lehívási Jogok) 1,001 milliárdra (1,223 milliárd euró) nő.

A pénteki döntés az IMF 2009-es - a globális pénzügyi válság ellenintézkedéseként jóváhagyott - határozatával függ össze. Ennek értelmében az IMF-tagországok az eredeti 238,4 milliárd SDR-ről 476,8 milliárdra emelik összkvótájukat.

A kvótaemelés Szlovákia valutaalapon belüli pozíciójának enyhe erősödését is magával hozza, az ország szavazóereje 0,2 százalékról 0,23 százalékra emelkedik. A kvótaemelést a szlovák nemzeti bank finanszírozza.

Robert Fico kabinetje pénteken jóváhagyta a gépjármű regisztrációs illeték megemelését is. A döntés alapján októbertől a 80 kilowattnál nagyobb teljesítményű gépkocsik és motorkerékpárok első regisztrációjakor az eddigi 33 euró helyett - a teljesítmény emelkedésének függvényében - 167 és 2997 euró közötti illetéket kell fizetni.

A regisztrációs díj emelése a 80 kilowattnál kisebb teljesítményű személyautókon kívül a 3,5 tonnánál alacsonyabb összsúlyú, legfeljebb három személy szállítására alkalmas haszongépjárműveket sem érinti.