Jövőre 2,6 százalékkal, idén pedig ennél alig valamivel dinamikusabban, 2,7 százalékkal nő majd az amerikai bruttó hazai termék a NABE közgazdászai szerint. A szakértők úgy vélik, elsősorban a magas adósságállomány és emiatt a fogyasztók megtakarítás-kényszere, valamint az állami élénkítés és az üzleti beruházások alacsony szintje fogják vissza a gazdasági növekedést.

A NABE szerint a gazdaság lassú bővülése annyi munkahelyet teremt csupán, ami alig tud lépést tartani az amerikai lakosság növekedésével: ahhoz legalább 3,5 százalékos GDP-növekedésre lenne szükség. A szakértők által várt havi 150 ezer munkahellyel a jövő év végére sem csökkenne a munkanélküliség 9 százalék alá (jelenleg 9,6 százlalék a hivatalos adat).

A szövetségi kormányzat által felhalmozott adósságállomány a közgazdászok szerint 100 milliárd dollárral 1100 milliárd dollárra csökkenhet, ami még mindig túl magas. Az államadósság a foglalkoztattságnál is nagyobb probléma a szakértők szerint, mivel annak finanszírozása elszívja a tőkét a magánszektorból.

A Federal Reserve 600 milliárdos mennyiségi lazítása rövid távon nem okoz inflációs nyomást - a panel szerint 1,5 százalékos lesz a fogyasztói ár növekedése jövőre, ami elmarad a Fed 1,7-2,0 százalékos türelmi határától -, az ötven megkérdezett közgazdász több mint fele azonban úgy vélte, hogy 2012-tól csúnyán elszabadulhat az infláció a Fed minapi döntése miatt.