Durva áremelkedés jöhet

Jövőre sem indul be igazán az amerikai gazdaság, alig javul a foglalkoztatottság, azután csúnyán elszabadulhat az infláció - derül ki az amerikai üzleti közgazdászok egyesületének (NABE) kutatásából.
Kasnyik Márton, 2010. november 22. hétfő, 08:48
Fotó:

Jövőre 2,6 százalékkal, idén pedig ennél alig valamivel dinamikusabban, 2,7 százalékkal nő majd az amerikai bruttó hazai termék a NABE közgazdászai szerint. A szakértők úgy vélik, elsősorban a magas adósságállomány és emiatt a fogyasztók megtakarítás-kényszere, valamint az állami élénkítés és az üzleti beruházások alacsony szintje fogják vissza a gazdasági növekedést.

A NABE szerint a gazdaság lassú bővülése annyi munkahelyet teremt csupán, ami alig tud lépést tartani az amerikai lakosság növekedésével: ahhoz legalább 3,5 százalékos GDP-növekedésre lenne szükség. A szakértők által várt havi 150 ezer munkahellyel a jövő év végére sem csökkenne a munkanélküliség 9 százalék alá (jelenleg 9,6 százlalék a hivatalos adat).

A szövetségi kormányzat által felhalmozott adósságállomány a közgazdászok szerint 100 milliárd dollárral 1100 milliárd dollárra csökkenhet, ami még mindig túl magas. Az államadósság a foglalkoztattságnál is nagyobb probléma a szakértők szerint, mivel annak finanszírozása elszívja a tőkét a magánszektorból.

A Federal Reserve 600 milliárdos mennyiségi lazítása rövid távon nem okoz inflációs nyomást - a panel szerint 1,5 százalékos lesz a fogyasztói ár növekedése jövőre, ami elmarad a Fed 1,7-2,0 százalékos türelmi határától -, az ötven megkérdezett közgazdász több mint fele azonban úgy vélte, hogy 2012-tól csúnyán elszabadulhat az infláció a Fed minapi döntése miatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Brian555, 2010.11.22 12:35

És mért baj,ha elszabadul az U.S.A.-ban az inláció?
Véleményem szerint beindult már a világban a gazdasági növekedés!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html