Durva Brexit lesz - elég volt a bevándorlókból

Keménykedéssel indította az új politikai szezont a brit kormány: NO az EU-s bevándorlókra, NO a parlamenti szavazásra a Brexitről, NO az egyeztetésre a skótokkal és az észak-írekkel, NO a norvég és NO a svájci modellre, NO a kilépési kérelem mihamarabbi benyújtására.
Napi.hu, 2016. szeptember 1. csütörtök, 12:15
Fotó: MTI/EPA

Theresa May brit miniszterelnök lefektette az első vörös vonalat, amely mögé kormánya nem óhajt visszahátrálni az EU-val folytatandó uniós kilépési tárgyalások során: véget akar vetni annak, hogy az emberek szabad áramlásának joga alapján az uniós polgárok szabadon érkezhessenek Nagy-Britanniába.

Kész vállalni, hogy ezért cserébe a szigetországnak el kell hagynia a közös európai piacot. Másként fogalmazva a brit kormány egyedi szerződést akar kötni az EU-val, nem vesznek le a polcról egy kész mintát, például a norvég vagy a svájci modellt - foglalta össze a héten tartott első őszi kormányülés fő üzenetét a Bloomberg. (Utóbbiak kvázi EU-tagságot jelentenek annak minden előnyével és hátrányával.)

Valamit valamiért

Egész pontosan úgy szól a kormányszóvivői iroda közleménye, hogy az Egyesült Királyság olyan egyedi egyezségre törekszik amely lehetővé teszi, hogy kontrollálja a területére Európából érkező emberek számát, ugyanakkor pozitív kilátásokat kínál azoknak, akik termékekkel vagy szolgáltatásokkal akarnak kereskedni brit partnerekkel.

A hírügynökség emlékeztet a Francois Hollande francia államfő többször elismételt álláspontjára, miszerint az európai szabad kereskedelem lehetősége kéz a kézben jár azzal, hogy biztosítsák az uniós polgárok szabad bejárását Nagy-Britanniába.

Coki nekik

May azt is elismételte, hogy a kormány álláspontja szerint nem lehet új szavazást tartani a függetlenségről és nincs szükség parlamenti szavazásra sem a kilépési tárgyalás megindításához. A munkáspárti ellenzék szerint a kormány hozzáállása szín tiszta arrogancia.

Ezt támasztja alá, hogy a londoni vezetés leszögezte, sem a skót, sem az észak-ír félautonóm törvényhozással nem fogja egyeztetni lépéseit. E két országrész lakónak többsége az EU-ban maradás mellett voksolt a júniusi Brexit-népszavazáson.

Ugyanakkor ez a kérdés nem feltétlenül a politikai nyilvánosságban dől el, ugyanis többen is megtámadták a népszavazás eredményét a bíróságon. Ezeket az ügyeket októberben kezdik tárgyalni a taláros testületek.

A verdiktnek az előtt meg kellene születnie, hogy a kormány az uniós alapszerződés 50. paragrafusának megfelelően elindítja a kilépési folyamatot. Ezt May idén nem akarja kezdeményezni.

Ördögök hadserege

Annak ellenére, hogy a kormány egyedül akar dönteni a Brexit feltételeiről és keménykedni látszik, Rupert Harrison, a BlackRock pénzügyi szolgáltató szakértője (korábban a kincstár tanácsadójaként is dolgozott) úgy látja, hogy két reális lehetőség áll az Egyesült Királyság előtt, és mind a kettő "dobozos" megoldás.

Az egyik a norvég-EU viszony lemásolása, esetleg annyi módosítással, hogy a vendégmunkások számának korlátozásáért cserébe korlátoznák a szabad piac elérését is, a másik a Kanadával kötött uniós szabadkereskedlemi megállapodás lemásolása, amely a javak szabad áramlásáról szól (ez még nem lépett érvénybe). A két eset közös jellemzője, hogy a részletekben ördögök egész hadserege rejlik.

Szép álom

A miniszterelnök elismételte azt az óhaját is, hogy szeretné, ha kormánya tevékenysége nem elsősorban a Brexit előkészületeinek menedzseléséről szólna. Olyan kormányt és országot akar, amely mindenki hasznára dolgozik, működik. Lépéseket kell tenni egy olyan társadalom irányába, amely mindenkinek hasznot hajt.

Ennek szellemében keresni fogják a hatékonyság javításának a lehetőségét és keményen fel fognak lépni a nagyvállalatok felelőtlen viselkedésével szemben. A cél, hogy mindenki részesedjen az ország sikerében.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

HauserArnold, 2016.09.02 09:12

Angol kormány politikai véleményét tükröző, ezért szabadon terjeszthető plakátjai:

1.

Tudta-e,

hogy a magyar migráncsok elveszik az Ön munkáját?


2.


Tudta-e,

hogy a magyar migráncsok miatt nem lehet olcsóbban lakáshoz jutnia?


3.


Tudta-e,

hogy a magyar migráncsok megterhelték a nemzeti egészségügyi rendszert?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.09.02 00:05

@Pegazus_a_borbarat:
Hukk, hány földnyúzót látsz?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Pegazus_a_borbarat, 2016.09.01 22:10

@foldnyuzo: Köszönjük Isabella-szintű hozzászólásodat. Azok az igazi "polgári" családok a magadfajtát utálják a legjobban, ahogy már a '40-es, '50-es években is (mert pont a te felmenőid, a már akkor is rágcsálók államosították a vagyonukat), és ahogy azt te magad is pontosan tudod, rágcsáló.

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.09.01 21:58

@Dakota Summer:
Egy rossz tanuló akar javítani! hol vagyunk mi az Unió magjától? Egy egész évszázaddal, vagy kettővel elmaradva! Az elmaradottság leginkább az agyakban van, a tiedben is meg az enyémben is. Orbán nem egy nagy múlti polgári közegben nőtt fel, hordozza magában mint mindenki a neveltetését és családja tradícióit, amellyel nem lehet dicsekedni! Éppen a polgári hagyományok hiányoznak, amelyek a helyes irányba terelnék.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.09.01 21:53

@Dakota Summer:
Orbán uniópárti politikus lenne? Nem, csak hatalom és pénzsóvár. Nem olyan hülye, hogy elveszítse a pénzfolyamot. arra is rájött ha sok magyar felsőbbrendúségi hitét meglovagolja akkor az nyerő. Milyen jó hallani, hogy mi okosabbak és különbek vagyunk. Ez agymosás és megtévesztés, hujjogó tömegemberré silányít!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html