BUX
38667

Durva büntetést fontolgat Merkel és Sarkozy

Az Európai Uniónak ki kell zárnia a strukturális és kohéziós alapokból azokat a tagállamokat, amelyek nem teljesítik a adósságcsökkentési vállalásaikat - áll abban a levélben, amelyet az Európai Tanács elnökének küldött szerdán Nicolas Sarkozy és Angela Merkel a keddi egyeztetését követően.

NAPI, 2011. augusztus 17. szerda, 16:20

Az AFP hírügynökség szerint a két uniós vezető által az Európai Tanács elnökének, Herman van Rompuy-nek küldött közös levelükben azt javasolták, hogy az Unió zárja ki azokat a tagállamokat a strukturális alapok forrásaiból, amelyek nem csökkentik az adósságukat.

A levélben a két döntéshozó - megerősítve a keddi tájékoztatón elhangzottakat - annak a véleményének adott hangot, hogy Brüsszelnek nagyobb szerepet kell vállalnia a források elköltésének ellenőrzésében és a tagállamok deficitcsökkentési céljai teljesítésének felügyeleltében.

"A jövőben a strukturális és kohéziós alapokból történő kifizetéseket fel kell függeszteni azokban az eurózónás tagállamokban, amelyek nem teljesítik a túlzott deficit eljárás követelményeit" - fogalmazott a két uniós döntéshozó.

Ezeket a változtatásokat bele kell építeni a strukturális és kohéziós alapokra vonatkozó új szabályokba és a következő több évet felölelő pénzügyi keret kialakításakor indítványozni kell ennek alkalmazását - áll a levélben.

Mind Németország, mind Franciaország elkötelezte magát amellett, hogy a költségvetését 2013-ra rendbe teszi, a strukturális és kohéziós alapok forrásaihoz való hozzájutás korlátozása pedig - egyfajta biztosítékként - erősítheti a deficitcsökkentés melletti elkötelezettséget a most bajban lévő, lazább költségvetési fegyelemre hajlamos tagállamok esetében is.

Közben egy szerdai sajtótájékoztatón a német kormány szóvivője hangsúlyozta: a kedd esti Sarkozy-Merkel találkozón elhangzottakat még a többi tagállamnak is el kell fogadnia, mielőtt azok hatályba léphetnének. MInt mondta: az EU-ban most egy olyan időszak kezdődik, amikor Franciaországnak és Németországnak az eurózónáról alkotott nézeteiről meg kell győznie a többi tagállamot is.

Az uniós kohéziós alapoknak a versenyképesség és a gazdasági növekedés ösztönzését kell támogatnia. A kohéziós és strukturális alapok számára 2007 és 2013 között 350 milliárd eurónyi forrást biztosít az EU.

A német pénzügyminisztériumi szóvivő szerint még korai a tranzakciós adó mértékéről beszélni, aki kérdésre válaszolva azt mondta, hogy az adó nemcsak az eurózónára, hanem az EU mind a 27 tagállamára vonatkozna.

Az eurókötvényekről szólva a szóvivő elmondta: annak kérdése csak rövid időre merült fel a tárgyalásokon, de mindkét fél elvetette a javaslatot.