Durva dolog derült ki az oroszokról

Oroszország nagy mennyiségű szenet szállít el Donbaszból, arról az ukrán területről, amely az oroszbarát szeparatisták ellenőrzése alatt áll. Egy Moszkvával jó kapcsolatban álló ukrán oligarcha nagyot kaszál a bizniszen.
Barabás Júlia, 2017. május 29. hétfő, 06:41
Fotó: Napi.hu

Több millió tonna ukrán szén kerül a délkelet-ukrajnai Donbasz régió bányájából Oroszországba - írja a Rzeczpospolita című lengyel lap. A hivatalos orosz adatok szerint 2016-ban 940 ezer tonna antracitot és 95 ezer tonna másfajta szenet vittek ki az orosz szeparatisták ellenőrzése alatt lévő donyecki és luganszki területekről.

A Liga.net portál ezzel szemben arról ír, hogy az Ukrajnából Oroszországba kivitt szén mennyisége a hivatalos számok sokszorosa. Az elfoglalt ukrán területekről csak 2015-ben 1,3 millió tonna antracitot szállítottak el az oroszok.

A szállításokat Szergej Kurcsenko cégei szervezik. Az üzletember az oroszbarát, 2014 elején lemondatott Viktor Janukovics ukrán államfő köreihez tartozott, mentora bukása után Oroszországba szökött. Kurcsenko szerepel a nyugati szankciók miatt Európából és az USA-ból kitiltott emberek listáján, ám ez nem zavarja abban, hogy tovább folytassa üzleti tevékenységét.

Az orosz fél úgy fogadja a donbaszi szenet, mint ukrán behozatalt, az importőrök - nem csupán Kurcsenko vállalkozásai - az orosz nyilvántartásokban ukrán cégekként szerepelnek. A vevők ennek  köszönhetően olcsóbban jutnak hozzá az energiahordozóhoz, amit a Gazprom is kihasznál az ország déli részén lévő erőműveiben.

A donbaszi szén Oroszországon keresztül afrikai és európai átvevőkhöz is eljut, illetve egy része a külföldi importőrökön keresztül visszajut Ukrajnába.

HOZZÁSZÓLÁSOK