Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ország kéményállományának harmadán leállt a kéményseprés és a fűtő- és tüzelőberendezések ezzel összefüggő ellenőrzése - írja a Magyar Nemzet. A szolgáltatás abban a 15 megyében nem működik, ahol a feladatot az állam képviseletében Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vette át - árulta el a lapnak a kéményseprő-szakszervezet elnöke, Vámos Csaba.

Az OKF ugyan azt ígéri, hogy ez imhol meg fog változni, ám ez kétséges, mivel az állami szervezet nem rendelkezik a szükséges műszerekkel és felszerelésekkel, továbbá egyes helyeken a szakemberek is hiányoznak.

A szakszervezeti vezető elmondta azt is, hogy  a kéményvizsgálatok júliustól csak látszólag ingyenesek. Az 1500 forintos díjat, amelyet korábban a fekete ruhás embereknek kellett fizetni megspórolhatják ugyan az ügyfelek, de az OKF a költségvetésből idén 5,7 milliárd forintot kapott a kéményseprésre, ami 4,2 millió háztartással számolva 1360 forintos kiadást jelent.

Miután a gáztüzelésű eszközök eddigi éves vizsgálatát kétévenként esedékes ellenőrzés váltja fel - ami a kéményseprők szerint növeli a baleset vagy katasztrófa kockázatát -, minden magyar háztartás 2700 forintot fizet egy vizsgálatért minden második évben. Így azoknak is a zsebükbe kell nyúlniuk, akiknek nincs kéményük - például a távfűtéses lakásban élő panellakóknak.