Lengyelországban az év végén is javában tartott a még december közepén kirobbant politikai válság. Ahogy a Rzeczpopolita című konzervatív lap írta: a hazai politikusok bohócokká változtak, úgy ragaszkodnak igazukhoz, mint a csökönyös szamarak. Minden jel arra mutat, hogy senki sem akar változtatni, ezért "egysíkú év" vár ránk.

A lap szerint a sajtómunkások parlamenti tevékenységét korlátozó kormányzati szándékok körül kirobbant vita nevetséges, befejezésére esély sincs.

Az ellenzéki politikusok folyamatosan megszállva tartják a Szejm plenáris üléstermét, és szándékukban áll ezt tenni a január 11-én kezdődő új ülésszakig. Ezt követően a szenátust is blokád alá akarják venni. Eközben a fél ország a kormányzó radikális jobboldali párt (PiS) vezetője, Jaroslaw Kaczynski puccselméletén kacag. Még az elnök pártjának egyes tagjai is abszurdnak nevezik azt a kijelentést, miszerint az ellenzék demonstrációi puccskísérletet jelentenének. Az ország de facto vezetője ugyanakkor kitart véleménye mellett.

Bűncselekmény vagy nem?

Jacek Sasin, a PiS egyik képviselője nem zárta ki, hogy az ellenzéknek a törvény előtt kell felelnie tetteiért - derült ki a Radio Zetnek adott interjújából . Nem akar ilyen megoldást, ám amennyiben a bíróság ezt tartaná megfelelőnek, lehet, hogy jogi szinten is foglalkozni kell az ellenzék tevékenységével - fejtegette.

Arra a riporteri kérdésre, miszerint az ellenzék viselkedése kimeríti-e a Btk. 128. cikkelyében foglaltakat - mert akkor minimum 3 év szabadságvesztéssel büntetendő cselekvésről lenne szó - Sasin kitérő választ adott. Úgy próbálták átvenni a hatalmat, hogy megbénították a parlamentet és nem szavazták meg a költségvetést. Ez szerinte jogsértés volt.

Mindeközben az ellenzék legnagyobb pártja, a mérsékelt jobboldali Polgári Platform fontolóra veszi, hogy bizalmatlansági indítványt nyújt be a kormány ellen a törvényhozásban.