Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.
Holnapi kamatdöntő ülésén negyed százalékponttal megemelheti a jelenleg 0,25 százalékon álló alaprátát a svájci jegybank (SNB) - prognosztizálja svájc egyik legnagyobb bankja, a UBS.

A Financial Times által idézett előrejelzés annak ellenére vár szigorítást, hogy az elemzői konszenzus az alapkamat tartását vetíti előre. Ráadásul a frank kedden - tíz hónap óta először - paritásra ért a dollárral szemben, azaz 1:1 arányban váltották a két devizát a piacon, az múlt hetekben pedig szépen izmosodott az euróhoz képest is.

Ha bejön a UBS várakozása, az egyrészt tovább drágíthatja a svájci frankot, de frankhitelesek terheit az is növelné, ha a hazai bankok is kamatemeléssel követnék az SNB lépését.

Beat Siegenthaler, a UBS devizapiaci stratégája azzal érvel, hogy miközben a frank valószínűleg megtartja menedékdeviza-státusát, az SNB-ben a svájci bérinflációval és a potenciális ingatlanpiaci buborékkal kapcsolatos aggodalmak felülmúlhatják a további frankerősödés miatti aggodalmakat.

A szakember érvelését azzal támasztja alá, hogy a második negyedévben minden idők legmagasabb értékéhez volt közel a foglalkoztatottság, miközben - a folyamatosan emelkedő árakon és az építés alatt álló lakások rekord nagyságán keresztül - ingatlanlufit eredményezhet a jelzáloghitelek gyors növekedése.

Amint arról beszámoltunk, az Equilor Befektetési Zrt. szerint a svájci frank esetében további erősödésre van kilátás elsősorban az euróval szemben, legalábbis rövid távon, míg jövőre már stabilizálódást várnak. A frank ősszel szélsőséges esetben akár 1,25-ig is erősödhet az euróval szemben, de jövőre már újra gyengülés lehet és 1,30-1,35-ös keresztárfolyamot várnak.

Az 1,25-ös euró/svájci franknál akár összehangolt devizapiaci intervenció is lehetséges a svájci és az európai jegybank részvételével, ezért ennél a szintnél nem várják erősebbre a svájci frankot a közös devizával szemben. Mindez azt jelentheti, hogy míg rövid távon szélsőséges esetben akár a 240 forintos árfolyam is elképzelhető, jövőre már javulhat a frankhitelesek helyzete a mostanihoz képest, ugyanakkor 200 forint alatti árfolyamokat hosszabb távon sem várnak.