Durva időjárást hozhat február vége

Az elmúlt napokban elbizonytalanodtak az energiaszolgáltató vállalatok részvényeivel kereskedő befektetők, mert a jó idő mérsékli a fűtési igényeket, a gázfogyasztást, s ezzel a cégek bevételeit. Az időjósoknak azonban marad még a tarsolyukban biztató hír a számukra.
Komócsin Sándor, 2017. február 2. csütörtök, 10:25
Fotó: Stocksnap

Az európaiak megkönnyebbülhettek kissé február első napjaiban, mivel a hetekig tartó szokatlanul fagyos időt végre felváltotta némi enyhülés - kezdi a következő hetekben várható időjárásról és annak tőzsdei hatásáról szóló cikkét a Bloomberg.

A február az átlagosnál kevésbé hideg időt hozhat Nyugat-Európában, mivel az Atlanti-óceán felől érkező enyhe levegő határozza meg az időjárás alakulását - értett egyet a Bloombergnek nyilatkozó öt meteorológus.

A hó várhatóan elolvad és a tavakon, illetve a folyókon keletkezett jégpáncél széttöredezik. A magyaroknak azonban rossz hír, hogy Kelet-Európában csupán az évszaknak megfelelő időjárás várható, azaz nem búcsúzik el a tél.

Studírozhatnak

A tőzsdén véget érhet a gáz- és áramszolgáltató cégek szárnyalása, amelyet az elmúlt hónapokra jellemző rendkívüli hidegnek köszönhettek. Egyes határidős jegyzések értéke rekordot döntött, miután rácáfolva az előrejelzésekre, amelyek az átlagosnál enyhébb telet ígértek, az elmúlt 10-11 év legfagyosabb időjárása dobta meg a háztartások fűtésszámláit.

Az elmúlt napokban elbizonytalanodott befektetőknek és kereskedőknek további fejfájást okozhat, hogy február végén meglepetés érheti őket. Az Északi-sark felett örvénylő jeges levegő elindulhat dél felé, ami visszahozhatja a durva hideget Skandináviába, majd egész Európába - véli Tyler Roys amerikai meteorológus.

Ez azonban nagyon bizonytalan, ami nem segíti a részvény-adásvételi döntések meghozatalát. El kellene dönteniük, hogy a visszatérő fagyok miatt emelkedő gázfogyasztásra és ezzel növekvő részvényárakra számítanak-e az energiaszolgáltatók piacán vagy éppen fordítva: shortolják-e a papírokat

Nem tükrözik

A gázkészletek alakulása jelentősen befolyásolhatja a susogó energiahordozó árát. Nagy-Britanniában például a normális mennyiség alig több mint harmada van a tárolókban, igaz, ehhez hozzájárul, hogy egyes létesítmények éppen felújítás alatt állnak. Az EU összesített készletei az ötéves átlag alatt vannak. Mivel jelenleg javul az idő, az árak nem tükrözik az alacsony tartalékok árfelhajtó hatását.

Hol lehet siklani?

A változó időjárás hatással van a síturizmus alakulására is, bár ezzel kapcsolatban az a kérdés, hol várható több hó. A Bloombergnek nyilatkozó időjósok szerint az Alpok térsége az átlagosnál több csapadékra számíthat a következő időszakban. Főként a déli és nyugati részek, azaz az olasz és a francia sípályák járhatnak jól. Az Alpok német és osztrák részére az várhatóan nem jut annyi csapadék, amennyit a turistaközpontok üzemeltetői szeretnének.

HOZZÁSZÓLÁSOK