Durva meglepetés készül a hét végén

Jó esélye van a Portugáliát négy éve kormányzó koalíciónak arra, hogy a hét végi parlamenti választásokon megőrizze hatalmát, ami normális esetben nem lenne meglepő, azonban annak tükrében meglehetősen érdekes, hogy ez az időszak igencsak fájdalmas volt az ország népének.
Napi.hu, 2015. október 2. péntek, 17:01
Fotó: Reuters

Az európai vezetők izgatottan várják a hét végét, amikor kiderül, ki nyeri portugáliai parlamenti választásokat. A szavazáson ugyanis valójában az uniós válságkezelés vizsgázik, miután a hatalmon lévő koalíció hajtotta végre a 2011-es EU-IMF mentőcsomagot követő költségvetési kiigazítást, magyarul a büdzsé egyensúlyának megteremtését szolgáló brutális megszorításokat.

A legutóbbi közvélemény-kutatások meglepő állást tükröznek: a kormányzó jobbközép koalíció vezet legnagyobb ellenfele, a balközép Szocialista Párt előtt. A meccs azonban még nincs lefutva, ugyanis a bizonytalanok aránya 30 százalék. A neve ellenére jobbközép irányultságú Szociáldemokrata Párt és partnere, a konzervatív Néppárt együtt indult a választáson Előre Portugália! néven. Ezzel jelzik közös felelősségüket a 2011-ben kezdett kormányzásért.

Elmarad a bosszú?

Portugália 78 milliárd eurós EU-IMF segélycsomagot kapott 2011-ben, Görögország és Írország után, illetve a csak bankmentő támogatásban részesült Spanyolország előtt. Cserébe a többi országból is ismert adóemeléseket és költségvetési kiadáscsökkentéseket kellett végrehajtania. Azóta a hét végi az első olyan szavazás, amelyen a "sértettek", azaz a megszorításokat elszenvedő nép "bosszút állhat" a döntéshozókon.

A meccs szoros lesz, de a Pedro Passos Coelho miniszterelnök vezette koalíciónak jó esélye van a győzelemre - mondta a CNBC-nek Antonio Barroso, a Teneo tanácsadó cég elnökhelyettese. A szociáldemokraták és a néppártiak vezetősége jó döntést hozott azzal, hogy koalícióban indulnak, ugyanis így egyértelműen jelzik a választóknak, hogy mire számíthatnak, ha rájuk adják a voksukat. Ezzel talán mozgósítják a bizonytalan jobboldali szavazókat.

Megosztott az ellenzék

Eközben az baloldal megosztott. A szocialisták mellett több kis párt is versenyez a választók kegyeiért. A legjobb esélyük az lehet a számukra kedvezőtlen folyamatok megfordítására, ha meggyőznék a kisebb politikai erők szavazóit, hogy taktikai okokból, a kormányváltás érdekében álljanak melléjük. Enélkül a legutóbbi felmérések szerint nem sok esélyük van a győzelemre.

Görögországban nagyot bukott a 2012 júniusában hatalomra került konzervatív-balközép koalíció, holott a megszorítások csaj egy részét hajtotta végre a 2010 óta tartó válságban és 2014 végére egyensúlyba hozta a költségvetést, illetve növekedési pályára állította a gazdaságot.

Hasonló pozitívumokat a portugál vezetés is fel tud mutatni, kiegészítve azzal, hogy az ország 2014-ben szép csendben lezárta a 2011-ben indult EU-IMF programot. Ma már a szabadpiacról veszik fel a kormány kiadásainak finanszírozásához szükséges hiteleket.

Szép adatok

A portugál GDP várhatóan 1,6 százalékkal bővülhet 2015-ben, majd 1,8 százalékkal 2016-ban. Ezzel a legjobbak között van az eurózónában. Az idei második negyedévben 1,5 százalék volt a tempó 2014 azonos időszakához képest.

A Standard & Poor's 2012-ben minősítette le a portugál adósságokat, ám a tízéves papírok ennek ellenére elég jól állnak - csak a nagy eurótagállamok kötvényeinél teljesítenek rosszabbul. Az elmúlt időszakban 2,5 százalék körül alakult hozamuk, ami azt bizonyítja, hogy keresettek, azaz a befektetők nem tartanak attól, hogy a kibocsátójuk, a portugál állam csődbe megy.

Csúnya adatok

A költségvetési hiány más tészta. A lisszaboni statisztikai hivatal felülvizsgált adatai szerint - a Banco Espirito Santo megmentését is figyelembe véve - 2014-ben a GDP 7,2 százaléka volt a hiány. Az első becslés még 4,5 százalékra tette ezt a mutatót. A kormány szerint nem kellene figyelembe venni a deficit számításánál a bankmentésre fordított összeget, ám az Eurostat nem ért egyet ezzel.

A kormány letette az esküt, hogy idén a maastrichti követelménynek megfelelően három százalék alá szorítják a hiányt, ám az elemzők kételkednek ebben. Figyelembe véve a 4,9 milliárd eurós bankmentés 2015-re is áthúzódó hatásait, aligha teljesíthető ez a vállalás.

A 12,1 százalékos munkanélküliségi ráta csak a 25 százalékos görög és a 22,2 százalékos spanyol mutató mellett fest jól. Ráadásul Portugália görgeti maga előtt az eurózóna legnagyobb adósságrátáját, az állam tartozásai meghaladják a GDP 130 százalékát. A közgazdászok hüvelykujjszabálya szerint ez visszafizethetetlen.

HOZZÁSZÓLÁSOK