Durva számok a hajléktalanságról

Mintegy 68,5 ezer hajléktalan van a 10,5 milliós lélekszámú Csehországban, további majdnem 120 ezer gyermek és felnőtt pedig bizonytalan státusú, nem kielégítő állapotú lakásokban él, és a kilakoltatás veszélye fenyegeti - ez derül ki abból, a csehországi hajléktalansággal foglalkozó szakértői jelentésből, amely várhatóan szerdán kerül a kormány asztalára.
Szepesi Anita, 2017. június 11. vasárnap, 14:40
Fotó: Napi.hu

A cseh kormány még 2013-ban Jan Fischer (pártonkívüli) miniszterelnöksége idején fogadott el egy hosszú távú koncepciót és intézkedéscsomagot a hajléktalanság megelőzésére. A jelenlegi hárompárti kormány most megvitatja és kiértékeli, hogyan sikerül teljesíteni a korábban megfogalmazott ígéreteket - írja az MTI.

A hajléktalanok mintegy 24 százalékát nők, 12 százalékát 18 éven aluli gyermekek, több mint 10 százalékát pedig 65 éven felüliek teszik ki.

Az országos felmérést a városokban és a falvakban a helyi hatóságok készítették. Az összesített anyagból az derült ki, hogy a hajléktalanság legfőbb, leggyakoribb oka az emberek eladósodása, az alkoholizmus, valamint a munkanélküliség.

A 2020-ig tervezett intézkedéscsomag nagyjából egyharmadát sikerült eddig megvalósítani, de az intézkedések többségénél olykor néhány éves késésre kell számítani a megvalósítás terén - állapítja meg a szakértői háttéranyag. A 2013-ban elfogadott terv egyébként az első olyan dokumentum, amely kormányzati szinten próbálja meg kezelni, megelőzni a hajléktalanságot.

HOZZÁSZÓLÁSOK