Durva számok - ennyibe kerül a válságkezelés

Több mint 10 ezer milliárd dollárba került eddig a gazdasági válság kezelése, a fejlett országok számára ez jelentős költségvetési hiányt is generált.
NAPI, 2009. augusztus 4. kedd, 13:59
Fotó:

Július végéig összesen több mint 10 ezer milliárd dollárba került a gazdasági válság a világ kormányai számára - számolt utána a Nemzetközi Valutaalap (IMF).

A gazdag országok 9,2 ezer milliárddal támogatták meg a pénzügyi rendszerüket, míg a feltörekvő gazdaságok 1,6 ezer milliárd dollárt költöttek erre a célra.

Tőkeinjekcióra körülbelül 1,1 ezer milliárd, eszközvásárlásra 1,9 ezer milliárd, garanciák nyújtására 4,6 ezer milliárd, a likviditás biztosítására pedig 2,5 ezer milliárd dollár folyt ki a kormányok kasszájából - részletezi a jelentés.

Az IMF tanulmánya kitér arra is, egyes országok mekkora költségvetési hiánnyal számolhatnak idén: a becslés szerint a G20-országok átlagosan 10,2 százalékos mínuszt szenvednek el, legnagyobb a lyuk az Egyesült Államok (13,5 százalék), Nagy-Britannia (11,6 százalék) és Japán (10,3 százalék) zsebén lesz.

HOZZÁSZÓLÁSOK