Durva változás jöhet a dohányzásban

Évente mintegy hatmillió ember hal meg a világon a dohányzás következtében, s a statisztikák szerint a cigarettázók átlagosan tíz évvel élnek kevesebbet, mint nem füstölő honfitársaik. Jó hír viszont, hogy a fejlett országokban évről évre csökken a részarányuk - írja a hvg.hu.
Szász Péter, 2017. március 18. szombat, 12:32
Fotó: Napi.hu

Néhol már olyan mértékű a dohányosok számának visszaesése, hogy egyes országok 2030-ra gyakorlatilag dohánymentessé válhatnak. Erre a legtöbb esély Ausztráliában van. A kontinensnyi ország polgárainak a 60 évvel ezelőtti bő kétharmada helyett ma már csak a nyolcada dohányzik.

A többi fejlett államban későbbre, a 2040-es évek második felére teszik a hagyományos dohányzás megszűnését, az amerikai Citigroup elemzése szerint Nagy-Britanniából és az USA-ból 2050-re tűnhetnek el szinte teljesen a dohányosok. Ázsiában viszont elhúzódik ez a folyamat, ott néhány évtizeddel későbbre várható a dohányzás felszámolása.

Korábban is voltak hasonló jóslatok - az 1960-as években akadtak, akik 2000-re tették a füstmentesség bekövetkeztét -, mindenesetre egyre kevesebb országban számít még mindig divatosnak a füstölgés.

A szakértők két forgatókönyvet tartanak elképzelhetőnek. Az első szerint gyakorlatilag változatlanul folytatódnak a jelenlegi trendek, és végül nem marad cigarettás. A másik szcenárió szerint viszont lassul a dohányosok számának csökkenése, ám előbb-utóbb csak a "kemény mag" marad meg, s annyira elfogadhatatlanná válik a füstölés a társadalmakban, hogy végül be is tilthatják a hatóságok -  írja a portál.

HOZZÁSZÓLÁSOK