A közvélemény-kutatók beírhatnak maguknak egy piros pontot: eltalálták, hogy Donald Trump ingatlanmágnás simán nyeri a New Hamsphire állambeli előválasztást a megosztott republikánus mezőnyben, illetve hogy Bernie Sanders a demokraták "lázadója" alaposan elveri Hillary Clintont a párt esélyes jelöltjét - írja elemzésében Jonathan Bernstein politológus, a Bloomberg publicistája.

Sandersnek nagyot kellett dobnia, ha versenyben akart maradni pártja jelöltségéért, mivel New Hampshire hazai pálya volt a számára. A szomszéd állam szenátora és jól szerepel a függetlenek között, akik ebben az államban szavazhattak a demokratáknál.

A további fordulókban csak a párt regisztrált tagjai adhatják le a voksukat és a főként fehérek lakta állam után színre lépnek a feketék és a latinok is, akik többsége a volt first ladyt látná szívesen az elnöki székben.

Nyomulhat tovább

A vermonti szenátor nagy előnye, hogy jelentős sikere nyomán a következő hetekben a média Clinton esélyeinek találgatásával lesz elfogadva. Annak ellenére ez várható, hogy erre nem sok okuk van a sajtómunkásoknak.

A volt külügyminiszter nem fogja megnyerni az előválasztást mind az 50 államban, mint Al Gore 2000-ban - aki később hajszállal elvesztette az elnökválasztást George W. Bushsal szemben -, ám semmi jele annak, hogy a felmérésekben megjelenő előnye a többi előválasztáson illuzórikus lenne.

Más elemzők felhívják a figyelmet arra, hogy Sanders vártnál nagyobb New Hampshire-i győzelme nyomán Clinton lemondhat arról, hogy gyorsan - már március elején - letudja a párton belüli vetélkedést, és republikánus ellenfeleire koncentráljon. Emellett nem véletlenül bírálta a volt first lady kampányát férje, Bill Clinton volt amerikai elnök. Ugyanakkor nem valószínű - véli Bernstein -, hogy a volt külügyminiszter fekete és latin rajongói hirtelen "Bernie-fanokká" válnának.

Fokozatos lemorzsolódás

Trump szintén a neki kedvező körülményeknek köszönheti sikerét. Annak, hogy a New Hampshire-ben a többi amerikai államhoz képest az átlagosnál kevesebb mélyen keresztény és konzervatív republikánus szavazó voksolt. Javítja az üzletember esélyeit, hogy egyik komoly ellenfele, Marco Rubio floridai és Ted Cruz texasi szenátor sem tudta megismételni az első előválasztáson, Iowában elért eredményét.

Ugyanakkor, ha lehet hinni a közvélemény-kutatásoknak, akkor a párton kívüli ingatlanmágnás a tipikus republikánus államokban nem fogja elérni a kedden besöpört 30 százalékot. Ezért elvérezhet, ha elfogynak mellőle a versenytársak.

Bernstein szerint Cruz, Rubio, John Kasich ohiói kormányzó és Jeb Bush volt floridai kormányzó is legyőzheti, ha párharcot vívhat vele. Bár ezek a jelöltek zűrzavaros helyzetben vannak a két előválasztás után, van elég pénzük és ambíciójuk is a folytatáshoz.

Ne higgyék el!

Eléggé elterjedt spekuláció, hogy Trump vagy megnyeri az összes további előválasztást, vagy a republikánusok olyan elnökjelölő konvenció elé néznek, amelyen egyetlen induló sem rendelkezik a győzelemhez szükséges többséggel.

Ne higgyenek ezeknek a hangoknak! - tanácsolja olvasóinak a Bloomberg publicistája. Az elmúlt öt republikánus versenyben Dél-Karolinában - a következő, február 20-ai fordulóban - négy-négy jelölt kapott legalább 10 százalékot. Végül azonban a helyezés logikája működött: a vesztesek kiestek, míg végül egyetlen jelölt maradt a porondon.

És ez az elemző szerint nem Trump lesz, amin az iowai és a New Hampshire-i eredmények sem változtatnak. A republikánus párt többsége saját politikusai közül választ elnökjelöltet magának.