Egyre kevesebb veterán autót kínálnak fel a csehországi aukciós oldalakon - derül ki a Radio Praha cikkéből. A legnagyobb ilyen internetes oldalon, az Aukrón idén csupán 299 régi autót talált új gazdára, míg tavaly még kétszer, 2017-ben pedig háromszor ekkora volt az adásvételek száma. A változás legfőbb oka, hogy a veterán autók ára borzalmasan nő - mondta Pavel Krejcir az Aukro munkatársa.

A mások fontos ok, hogy a gyűjtők megtartják az autóikat, a harmadik, hogy bizonyos típusuk egyszerűen nem elérhetők, a negyedik, hogy a vevők és az eladók szeretnek szemtől szembe üzletelni egymással. Az Aukrón megvásárolt autók értéke tavaly összesen 11 millió korona (135 millió forint) volt, míg idén jó ha hétmillió korona összejön.

A legnépszerűbb autók között vannak a Skoda 100-as (képünkön) és 110-es modellek, amelyeket 1969 és 1977 között gyártott a legendás cseh autógyártó. A központi járműnyilvántartás szerint ezekből az autókból még mindig 50 ezer rendelkezik forgalmi engedéllyel. Ez a két típus azért ikonikus, mert a Skoda ezek gyártása során lépte át először az évi egymilliós gyártási darabszámot. A két modellből összesen ötmillió készült.

Egy-egy ilyen autó ára általában 200 ezer korona (2,45 millió forint) körül alakul. Egy ikonikus Skoda 110 R sport coupéért, amelyet 1970 és 1980 között gyártottak, kétszer ennyit kell adni. A Skoda 130 RS, amely 1977-ben szenzációt keltett azzal, hogy megnyerte a Monte Ralo ralit, egymillió koronát (12,3 millió forint) kóstál. Érdemes emlékeztetni arra, hogy a brit Knight Frank Luxury Investment Index szerint a veterán autók értéke az elmúlt évtizedben 190 százalékkal nőtt.