Durván figyelmeztet Washington: nem jó ötlet az oroszokkal üzletelni!

Az amerikai pénzügyminisztérium figyelmeztette a nagy amerikai bankokat, nem lenne jó ötlet, ha segítenének Oroszországnak tervezett nemzetközi kötvénykibocsátásában. Bár elvileg nem tilos, gyengítené a szankciók hatásosságát, s a bankoknak is komoly kockázatot jelenthet.
Napi.hu, 2016. február 25. csütörtök, 15:27
Fotó: MTI/EPA

A Wall Street Journal értesülései szerint az amerikai pénzügyminisztérium finoman szólva is eltanácsolta a nagy amerikai befektetési bankokat attól, hogy részt vegyenek Oroszország tervezett, mintegy 3 milliárd dollár értékű nemzetközi kötvénykibocsátásában. Véleményük szerint ugyanis az üzlet, bár kecsegtető, komoly politikai kockázatokat hordoz magában, s csökkentheti az Oroszország elleni szankciók hatásosságát.

A kormány figyelmeztetése nyomán az érintett bankok vezetői várhatóan komolyan elgondolkodnak azon, hogy az üzlet megéri-e a hozzá kapcsolódó kockázatokat. A lap szerint az Oroszország elleni szankciók kifejezetten nem tiltják a részvételt egy ilyen típusú kötvénykibocsátásban, de az amerikai kormányzat álláspontja szerint segítséget nyújtani az orosz költségvetés finanszírozási problémáinak megoldásában olyan cselekedet, amely ellentétes az Egyesült Államok külpolitikai érdekeivel.

Három milliárd dolláros kötvénykibocsátás

Oroszország a hónap elején jelentette be, hogy a Krím-félsziget megszállását követően bevezetett nemzetközi szankciók életbe lépését követően első ízben nemzetközi kötvényeket bocsátana ki költségvetése finanszírozásának megoldására. A bejelentés szerint idén először 3 milliárd dollár értékben bocsátanának ki devizakötvényeket.

A kibocsátás megszervezésére az orosz kormányzat nemcsak európai és kínai bankokat hívott meg, de számos nagy Wall Street-i bankházat is. Köztük szerepel a Citigroup, a Bank of America, a Goldman Sachs, a JPMorgan és a Morgan Stanley is. A nagy befektetési bankok vezetői között egyelőre nincs konszenzus a tekintetben, hogy járjanak el az ügyben. A Citigroup kizárta a részvétel lehetőségét, a Goldman és a JPMorgan azonban még gondolkodik rajta.

A pénzügyminisztérium állásfoglalása arra válaszul érkezett, hogy néhány bank érdeklődött, vajon megengedett-e részvételük a kibocsátásban. A Wall Street Journalban megjelent kormányzati közlemény szerint "alapvető fontosságú, hogy a magántulajdonban lévő társaságok is - az Egyesült Államokban és Európában egyaránt - megértsék, Oroszország magas kockázatú piac marad mindaddig, amíg folytatja Ukrajna destabilizálására irányuló akcióit." A közlemény figyelmezteti a cégeket, komoly reputációs kockázatokkal jár az orosz piacra való visszatérés úgy, mintha mi sem történt volna.

Oroszország megsértődött

Közben az MTI a TASZSZ hírügynökségre hivatkozva arról írt: Oroszország megorrolt azokra az amerikai és európai uniós bankokra, amelyek eddig nem válaszoltak arra a felkérésére, hogy segédkezzenek egy eurókötvény kibocsátásában, és jelezte: elestek a lehetőségtől.

Még február elején volt arról szó, hogy Oroszország eurókötvény kibocsátását készíti elő. A pénzügyminisztérium több külföldi és orosz bankot keresett meg azzal, hogy segédkezzenek a kibocsátásban. A pénzügyminisztérium a kibocsátással kapcsolatos előkészületeket egy 2014. március 13-i kormánydöntés alapján indította el. Szergej Sztorcsak orosz pénzügyminiszter-helyettes korábban azt mondta, hogy az idei költségvetés 3 milliárd dollár értékű külföldi kötvénykibocsátást engedélyez.

Arról semmit sem tudni, hogy Oroszország mikor tervezi értékesíteni az adósságpapírokat és azt sem, hogy ki nem segédkezhet a kibocsátásban. A tervezett kötvénykibocsátás minden bizonnyal azzal áll összefüggésben, hogy komoly lyuk tátong az orosz költségvetésben, mivel jelentősen csökkent a büdzsé bevétele a kőolaj árának csökkenése miatt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Vote, 2016.02.25 21:15

@rw2:
Te ezt nem érted, NEKÜNK nem jó ötlet az oroszokkal üzletelni. Mindenki csak az Egyesült Államokkal üzletelhet és azt is csak USD alapon.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2016.02.25 21:04

@Karasz_Vilmos_macskatenyeszto:

Nem, a témához cak neked van és lehet mondandód.

Állandóan.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Karasz_Vilmos_macskatenyeszto, 2016.02.25 20:37

@Bulemia: a témához ezek szerint önnek sincs mondanivalója. Kommentjeiről Isabella jutna eszembe, de az legalább nem támogatja a vérfertőzést és a nekrofíliát.

ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2016.02.25 20:23

@lomb:

"..Az azonban látható, hogy a liberálbolsevik eju megijedt a tiszta hangoktól.."

Akkor jó!

"Mit gondol ez a mitugrász miniszterelnök, megkérdi a zembereket?"

Még jobb!

A zorbán amúgy nagyon kérdezős egy gyerek....annyira demokratikus egy PM, hogy az EU-ban mindenki példaképe!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ezt-neked, 2016.02.25 20:21

@Karasz_Vilmos_macskatenyeszto: " hozzászólása zavaros, de legalább a témához se tartozik."

Talán el kellene olvasnod @lomb 19.53 kommentjét, és akkor rájössz, hogy nem kellene ész nélkül mindenbe bele vau-vau, és ilyen, és ehhez hasonló ostobaságot leírnod!:)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html