Durván nekimennek a csehek Orbánnak és Kaczynskinak

Eddig nem hallott durva stílusban utasította el egy cseh tisztviselő a visegrádi négyek együttműködését a Financial Timesnak nyilatkozva. Valójában kettő plusz kettes országcsoportról beszélhetünk, amelynek egyre halványabb a közös EU-s érdekérvényesítő képessége.
Napi.hu, 2016. október 6. csütörtök, 19:18
Fotó: Napi.hu

Bár viszonylag későn, 2004-ben léptek be az EU-ba a visegrádi négyek, az elmúlt években együttműködésük segítségével erősíteni tudták érdekérvényesítési képességüket az unióban. A Csehországot, Lengyelországot, Magyarországot és Szlovákiát felölelő kvartett azonban kezd széthullani - kezdi háttércikkét a Financial Times (FT).

A Nagy-Britannia kilépésére (Brexit) adandó válasz kettészakítja a négyes tagjait. Lengyelország és Magyarország egyre euroszkeptikusabb, illiberális hangon válaszol a kihívásra, amivel európai diplomaták szerint távolodnak Csehországtól és Szlovákiától.

Kettő plusz kettő

A lengyelországi radikális jobboldali kormánypárt, a Jog és Igazságosság, illetve a magyar kormány Brüsszel leghangosabb kritikusaként lép fel. Radikális változásokat követelnek beleértve ebbe az európai alapszerződés módosítását is. Gyengíteni akarják az uniós intézményeket, létrehozva a nemzeti kormányok laza szövetségét, amivel ijedséget keltenek Prágában és Pozsonyban.

Miközben Orbán Viktor magyar kormányfő a népszavazási kampányban folyamatosan verbálisan ütlegelte Brüsszelt, Szlovákiában vendégül látták Frank-Walter Steinmeier német külügyminisztert, nyilvánvalóan azzal a céllal, hogy erősítsék az ország kapcsolatait Németországgal.

Ma már egyre inkább kettő plusz kettő a V4-ek új felállása - mondta egy vezető régiós diplomata az FT-nek. Megváltozott a hangulat, gyengül az összhang a csoportban.

Régi szép idők

A széthúzás gyengíti a csoportot az EU-n belül, pedig az együttműködésnek még abban is szerepe volt, hogy 2014-ben Donald Tusk lengyel miniszterelnök lett az Európai Tanács elnöke. Meg persze közösen léptek fel az uniós kohéziós támogatások fenntartása érdekében az előző közös költségvetés elfogadásakor, nem is sikertelenül.

Szlovákia, amely decemberig betölti az uniós soros elnöki tisztségét, az elmúlt hónapokban visszafogta nacionalista retorikáját, és konszenzusteremtő stílusban igyekezett erősíteni az EU-tagállamok együttműködését. Csehország mindig is a leginkább nyugati országnak tekintette magát ebben a blokkban, és többre tartja jó viszonyát Németországgal, mint bármely más szövetségesével.

Más utat keresnek

Pozsony és Prága támogatja az EU reformját, de kényelmetlenül érzi magát a Budapestről és Varsóból érkező kemény követelések hallatán. Az utóbbi két kormány az előbbiek ellenállása ellenére szereti azt állítani, hogy a V4-ek egységesen az uniós alapszerződés megváltoztatását akarják. Ez feszültté tette a találkozóikat az utóbbi időben - mondták az FT-nek olyanok, akik részt vettek ezeken.

Diplomaták szerint a csehek és a szlovákok alternatív régiós együttműködésben gondolkodnak Ausztriával. Ennek kiszivárogtatásával igyekeznek elhatárolódini a lengyelektől és a magyaroktól érkező keménykedéstől. Nem díjazzák Orbán törekvését, hogy Horvátországgal bővítsék a V4-et, mert úgy gondolják, hogy azzal el akarja mozdítani a csoport ideológiai súlypontját a maga javára.

Rettenetes

Nem akarjuk felbontani a visegrádi együttműködést, mert hasznosnak tartjuk - mondta egy régiós diplomata. De azt sem akarjuk, hogy egyesek egyfajta pajzsként használják, amely mögül valamilyen őrült kulturális forradalmat indíthatnak.

Még egyértelműbben fogalmazott egy cseh tisztviselő. Egyre kényelmetlenebbül érezzük magunkat a csoport tagjaiként - jelentette ki az FT-nek. A V4 egy mérgező márkanév. Csak annyit tehetünk, hogy üzeneteket küldünk a nyugatnak, és próbájuk enyhíteni a kárt, amit okoz.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

ablakzsiraf, 2016.10.07 09:59

@Balt: az elmegyógyintézetből kommentel évek óta, a rács rosszabbik oldaláról...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Balt, 2016.10.07 09:30

@foldnyuzo: Benes-dekrétumok? Szudéta-németek? LOL
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.10.07 09:17

Húha már jönnek az összeesküvés elméletek.
A polgári társadalom több száz éves múltra tekint vissza Csehországban, de még a Felvidéken is a mai Szlovákiában.
Magyarországon talán Bp.-en 140 évre. Felcsúton meg soha nem volt polgáriasodás.
Nem attól polgár valaki mert kijelenti.
Lengyelország hátrál a középkorba, ájtatos apácákkal, zsolozsmázó szerzetesekkel, erős befolyással rendelkező papsággal. Ez az ország zuhan visszafelé, nem véletlen, hogy államukat elvesztették, mert akkor a 18.-ik században is elszakadtak a polgári európától. Erre az útra léptek megint, ennek fényében érthető miért utálják őket az angolok!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

namana, 2016.10.07 05:51

Kár hogy a cikk hiányos, nem írta, e-közben Moszkvában Mercédeszeket osztogattak...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2016.10.06 23:22

mondta mindezt "egy cseh tisztviselő" .

ki??

egy falusi polgármester?

ki a fsz érdekel egy ismeretlen, jelentéktelen cseh hivatalnok magánvéleménye?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html