Durván sokat fizetnek a mobilozásért a magyarok

Világviszonylatban is meglepően sokat fizetnek a magyarok egy prepaid (előre fizetendő) kártyás mobiltelefon-csomag használatáért - derül ki Nemzetközi Telekommunikációs Unió (ITU) jelentéséből.
Szász Péter, 2016. február 20. szombat, 18:54
Fotó: Napi.hu

Bár Európában - így Magyarországon is - egyre inkább terjednek a telefonálást, üzenetküldést és internetet is magukba foglaló előfizetéses (postpaid) mobiltelefon-csomagok, a világ szegényebbik felén az olcsó "kártyás" csomagok népszerűbbek. Az ITU ennek apropóján készített egy összeállítást, amelyben megvizsgálta, hogy a világ országaiban mennyibe került 2014-ben egy ilyen "kis költségű" csomag dollárban, vásárlóerő-egységben számolva és az egy főre eső nemzeti jövedelemhez viszonyítva.

Magyarország megdöbbentően rossz helyezést foglalt el ebben a tekintetben, ugyanis 2014-ben egy prepaid csomagért átlagosan havi 24,75 dollárt (2014-es átlagárfolyamon 5755) forintot kellett fizetni. Ez a 18 legmagasabb összeg az egész világon. A legtöbbet a hollandok (41,5 dollár), az írek (40,3 dollár) és a franciák (40,3 dollár) fizetik. A legkisebb számlákat a Sri Lanka-iak (1 dollár), a bangladesiek (1,4 dollár) és az irániak (2 dollár) fizetik.

Még rosszabb a magyarok helyzete a vásárlóerő-egységben számolt összeget tekintve, amely 40,1 dollár, a tizedik legmagasabb összeg a világon. Itt Nicaragua (78,2 dollár), Bulgária (63 dollár) és Madagaszkár (58,3 dollár) vezeti a listát. A másik oldalon ismét Sri Lanka (2,7 dollár), Banglades (4 dollár) és Costa Rica (5,7 dollár) áll.

Érdekes eredmények születtek az egy főre eső nemzeti jövedelemhez (nem keverendő a személyes jövedelemmel - Szerk) viszonyított mobilszámlák esetében. Ez leginkább azt hivatott megmutatni, hogy az adott ország fejlettségéhez képest mit is jelent egy ilyen minimál-előfizetés.

Itt a legrosszabb aránnyal Kongó (52,8 százalék), a Közép-afrikai Köztársaság (51,6) és Madagaszkár (50,5) rendelkezik. A legjobbak Makaó (0,1 százalék) Szingapúr (0,2 százalék) és Hongkong (0,2 százalék). Magyarországon az egy főre eső nemzeti össztermék 2014-ben 13 247 dollár (3,1 millió forint) volt az ITU szerint, amelynek mintegy 2,4 százalékát vitte el egy prepaid előfizetés).

Európa az élen

Európában a prepaid előfizetések 9 és 40 dollár közötti összegben kerültek. A jelentés ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a kontinens adatai kevésbé reprezentatívak, hiszen a legtöbben egyre inkább a postpaid szerződéseket keresik. Ugyanakkor vannak olyan országok, ahol a piac felét még ilyen típusú kártyás csomagok viszik el. Ilyen országok példásul Ciprus, Litvánia és Lengyelország. Nem meglepő módon ezek az előfizetések az európai polgárok számára jelentik a legkisebb terhet.

A másik véglet Afrika

A másik végletet Afrika jelenti, ahol 5-20 dollár közé tehetőek a kártyás csomagok havi költségei. Itt hatalmas a szórás abban a tekintetben, hogy ezek az összegek mennyire megfizethetők egy felhasználónak. Olyan fejlettebb gazdaságokban, mind az Egyenlítői-Guinea, Gabon, Mauritius, vagy Dél-Afrika, könnyebb, Etiópiában, Gabonban pedig nehezebb kigazdálkodni egy mobilt.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

teuton, 2016.02.26 12:56

;ennyire kell ahhoz hibbant narancsagyunak lenni, hogy elhiggye valaki a kormanypropagandat, miszerint a különadokat nem fogjak a szolgaltatok atharitani a fogyasztokra??? Mondjon mar nekem valaki 1 db ingyen vezethetö (tenylegesen ingyenes, tehat ahol semmilyen cimen nem merül fel költseg) magyar bankszamlat! En pedig mondok 15 nemetet, söt nemelyik bank meg azert is fizet 30-50 eurot, ha ott nyit valaki egy ingyenes bankszamlat.
Aztan nezzük az elelmiszerarakat... Hogyan lehet, hogy sok elelmiszer abszolut ertekben (tehat nem csak relativ, a fizeteshez viszonyitva!) olcsobb Nyugaton? Pedig adok ott is vannak, csak kevesebb, amit nem a felfujt allamapparatusra es a seggnyalo partkatonakra költenek!
A telefon pedig analog ugyanez a tema. Különado = aremeles, mert ugye senki nem ingyen dolgozik, plana nem veszteseget akar termelni.
Aki ezekutan elhiszi, hogy a rezsirizsaval jol jart, az visszamehet az altalanosba matekot tanulni. Elöször is többet fizet, mint amennyit kellene, mert az energiahordozok ara a vilagpiacon az utobbi evekben több, mint a felere csökkent! Es mennyivel kell kevesebbet fizetni olajert, benzinert, dizelert, gazert? A lezüllesztett szolgaltatocegek es infrastuktura ujboli szinvonalra hozatala pedig a következö 10-20 evben a többszörösebe fog kerülni, mintha folyamatosan fejlesztettek volna, helyette penzkivonas törtent, hogy a lyukakkat finanszirozzak. Egy kis összehasonlitas: a magyarnak a fizetesehez merve mar most 3-4x annyiba kerül a villany vagy gaz, mint egy nemetnek...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

uzi007, 2016.02.22 10:35

MAGYARORSZÁG JÓL TELJESÍT !!!!!!! Ebben nincs semmi szokatlan !!! A kártyás mobiltelefonálásban is a legszegényebb réteggel basznak ki!!! KORMÁNYUNK HATHATÓS SEGÍTSÉGÉVEL !!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Mercury, 2016.02.21 22:02

"A különadókat nem tudják áthárítani" ...özönlött a széljobbant pártpropagandisták fórumömlengése amikor bevezette a horrorkormány a különadókat.
Köszönjük Orbanescu!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

papagaga, 2016.02.21 13:00

Szerinted ki profital a magas mobil arakbol...........ki az aki nem engedi hogy tobb mobilszolgatato legyen az orszagban..........MIERT NINCS 5-10 MOBILSZOLGALTATO A MAGYAR PIACON?????????......PERSZE MAGYARORSZAG AZ KORUPCIOMENTES.......SENKI NEM TUDJA LEFIZETNI A MINISZREREKET A MOBILSZOLGALTATOK TAVOLTARTASARA...........ES KULOMBEN SEM SZOKTAK A MAGYAR MOBILSZOLGALTATOK EGYSZERE ARAT EMELNI........AAAAA...DEHOGY
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

szalapala, 2016.02.21 10:51

Szóval Gabonban könnyebb kigazdálkodni egy mobilt, mint Gabonban.
(Milyen értelmes mondat...:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html