Bár Európában - így Magyarországon is - egyre inkább terjednek a telefonálást, üzenetküldést és internetet is magukba foglaló előfizetéses (postpaid) mobiltelefon-csomagok, a világ szegényebbik felén az olcsó "kártyás" csomagok népszerűbbek. Az ITU ennek apropóján készített egy összeállítást, amelyben megvizsgálta, hogy a világ országaiban mennyibe került 2014-ben egy ilyen "kis költségű" csomag dollárban, vásárlóerő-egységben számolva és az egy főre eső nemzeti jövedelemhez viszonyítva.

Magyarország megdöbbentően rossz helyezést foglalt el ebben a tekintetben, ugyanis 2014-ben egy prepaid csomagért átlagosan havi 24,75 dollárt (2014-es átlagárfolyamon 5755) forintot kellett fizetni. Ez a 18 legmagasabb összeg az egész világon. A legtöbbet a hollandok (41,5 dollár), az írek (40,3 dollár) és a franciák (40,3 dollár) fizetik. A legkisebb számlákat a Sri Lanka-iak (1 dollár), a bangladesiek (1,4 dollár) és az irániak (2 dollár) fizetik.

Még rosszabb a magyarok helyzete a vásárlóerő-egységben számolt összeget tekintve, amely 40,1 dollár, a tizedik legmagasabb összeg a világon. Itt Nicaragua (78,2 dollár), Bulgária (63 dollár) és Madagaszkár (58,3 dollár) vezeti a listát. A másik oldalon ismét Sri Lanka (2,7 dollár), Banglades (4 dollár) és Costa Rica (5,7 dollár) áll.

Érdekes eredmények születtek az egy főre eső nemzeti jövedelemhez (nem keverendő a személyes jövedelemmel - Szerk) viszonyított mobilszámlák esetében. Ez leginkább azt hivatott megmutatni, hogy az adott ország fejlettségéhez képest mit is jelent egy ilyen minimál-előfizetés.

Itt a legrosszabb aránnyal Kongó (52,8 százalék), a Közép-afrikai Köztársaság (51,6) és Madagaszkár (50,5) rendelkezik. A legjobbak Makaó (0,1 százalék) Szingapúr (0,2 százalék) és Hongkong (0,2 százalék). Magyarországon az egy főre eső nemzeti össztermék 2014-ben 13 247 dollár (3,1 millió forint) volt az ITU szerint, amelynek mintegy 2,4 százalékát vitte el egy prepaid előfizetés).

Európa az élen

Európában a prepaid előfizetések 9 és 40 dollár közötti összegben kerültek. A jelentés ugyanakkor hangsúlyozza, hogy a kontinens adatai kevésbé reprezentatívak, hiszen a legtöbben egyre inkább a postpaid szerződéseket keresik. Ugyanakkor vannak olyan országok, ahol a piac felét még ilyen típusú kártyás csomagok viszik el. Ilyen országok példásul Ciprus, Litvánia és Lengyelország. Nem meglepő módon ezek az előfizetések az európai polgárok számára jelentik a legkisebb terhet.

A másik véglet Afrika

A másik végletet Afrika jelenti, ahol 5-20 dollár közé tehetőek a kártyás csomagok havi költségei. Itt hatalmas a szórás abban a tekintetben, hogy ezek az összegek mennyire megfizethetők egy felhasználónak. Olyan fejlettebb gazdaságokban, mind az Egyenlítői-Guinea, Gabon, Mauritius, vagy Dél-Afrika, könnyebb, Etiópiában, Gabonban pedig nehezebb kigazdálkodni egy mobilt.