Oroszország várhatóan vámok bevezetésével válaszol arra, hogy Ukrajna pénteken aláírja a szabad kereskedelmet lehetővé tevő társulási megállapodást az EU-val. (Brüsszel emellett Moldovával és Grúziával is hasonló egyezményt köt.) Moszkva még saját szabadkereskedelmi övezete, az Eurázsiai Unió másik két tagállama, Fehéroroszország és Kazahsztán hozzájárulását sem várja meg válaszlépéseivel - derül ki a Moscow Times tudósításából.

A társulási megállapodás megkötése a kulcseleme az Ukrajnában kirobbant belpolitikai válságnak, illetve az orosz-ukrán konfliktusnak. Viktor Janukovics korábbi államfő minden bizonnyal orosz nyomásra tavaly ősszel úgy döntött, hogy az erről folyó tárgyalások ellenére nem írja alá a szerződést, ami lecsillapíthatatlan tiltakozásokat váltott ki Kijevben. A hatalom cérnája a tél végére fogyott el: katonai erő bevetésével akart véget vetni a demonstrációnak, ám végül Janukovics bukott bele a konfliktusba.

A Nyugat is keménykedhet

Az amerikai kormány újabb gazdasági szankciók bevezetését fontolgatja Oroszország ellen, ha Moszkva nem hagy fel a délkelet-ukrajnai oroszbarát szeparatista lázadók támogatásával. Az intézkedések érinthetik az energiaszektort: megtagadhatják az engedélyek kiadását az amerikai technológia kiviteléhez. Ez minden eszközt érintene, amelynek az USA-hoz köthető tartalma eléri a 10 százalékot. Az intézkedéseket, amelyeket üzleti csoportok elleneznek, szintén a hét végi Ukrán-EU csúcson jelenthetik be, európai lépésekkel együtt.

Mi lesz ezután?

Az orosz kormány attól tart, hogy az új helyzetben az uniós áruk beözönlenek Ukrajnába, ami arra készteti az ottani termelőket, hogy a hazai piacról kiszoruló termékeikkel elárasszák Oroszországot. Emellett - kihasználva a vámmentes beviteli lehetőséget - Ukrajna az uniós áruk oroszországi reexportjának ugródeszkájává válhat. Ezt előznék meg az új vámok bevezetésével.

Az ukrán cégek fémeket, gabonát, gépipari termékeket és eszközöket, valamint feldolgozott élelmiszereket szállítanak az orosz piacra. A kivitel 24 százalék jut el ide, aminek értéke évi 15 milliárd dollár. Moszkva szerint főként a hazai acélgyártók és a tejtermék-feldolgozók lobbiznak piacuk védelme érdekében. Az orosz élelmiszer-biztonsági hivatal jelezte, hogy megszigorítja az Ukrajnából érkező agrártermékek ellenőrzését.

Az orosz félelmek enyhítése érdekében az EU a múlt héten hozzájárult ahhoz, hogy Moszkva bekapcsolódjon a társulási megállapodás végrehajtásáról folytatandó tárgyalásokba. Ez korábban elképzelhetetlen lett volna. Az ukrán külügyminiszter a hét elején megesküdött rá, hogy az új helyzetből Oroszország is profitálni fog. Megígérte, hogy bármilyen felmerülő vitás kérdésben konzultálnak az orosz kormánnyal.