Kínában látszólag minden rendben az államadóssággal, a költségvetési deficittel és az emberek és cégek eladósodottságával, a hivatalos adatokon túli világban azonban valójában attól tartanak, hogy túlzásba vitték a hitelfelvételt. Ráadásul a kínai tőzsde tavalyi nagy buktáját sem heverte még ki az ország.

Mindezek miatt a kormány igyekszik visszafogni a pénzügyi szektor szinte teljesen szabályozatlanul működő részeit, amilyen például a hitelezésben utazó p2p platformok nagy része is. A kínai bankfelügyelet friss iránymutatása szerint az országban működő 4000 p2p platform csaknem fele "problémás". Az új szabályok szerint a p2p-platformok nem adhatnak el befektetési termékeket (WMP-ket) és nem bocsáthatnak ki értékpapírokat sem, nem gyűjthetnek betét sem, hanem ehhez partnerbankokkal kell szerződniük - írja a Reuters.

Ez James Zheng, az egyik legnagyobb P2P hitelező vezérigazgatója szerint azt jelenti, hogy egy év múlva maximum 200-300 p2p-cég marad életben.

A jelenleg 93 milliárd dollárnyi kihelyezett hitellel rendelkező p2p hitelezési szektor az olyan magánembereket és jellemzően nem állami cégeket hitelezi meg, amelyek nem felelnek meg a hagyományos bankok feltételeinek. A szektort több nagy botrány is megrázta, például amikor az Ezubaóról (korábban az egyik legnagyobb p2p-hitelező) kiderült, hogy piramisjátékként működött, és összesen 900 ezer kisbefektető 50 milliárd jüanja veszett oda.