Hisztérikusan reagáltak az árutőzsdék az orosz és a szaúd-arábiai olajminiszter közös bejelentésére, miszerint meghosszabbítják olajkitermelésük korlátozását - adta hírül a Reuters. A tőzsdei árak nagyjából egy dollárral, két százalékkal ugrottak meg miután a két politikus a mikrofonok elé állt.

A londoni Brent jegyzése hordónként 51,88 dollárra, az észak-amerikai WTI ára 48,85 dollárra ment fel. Mindkét olajfajta kevesebb, mint felét éri a három évvel ezelőtti értékének.

Vártnál hosszabb hosszabbítás

Khalid al-Falih szaúdi és Alekszander Novak orosz olajminiszter azt követően tartott sajtótájékoztatót, hogy úgy látták: nem sikerült elérni a tavaly novemberben kitűzött céljukat. Azt szeretnék, ha a világ olajkészletei az ötéves átlagnak megfelelő szintre esnének, ami megszüntetné a túlkínálatot a piacon, támaszt adva ezzel az áraknak.

Bejelentésük várható volt, ám a szakértők arra számítottak, hogy féléves hosszabbításról döntenek. Ehelyett 2018 első negyedéve végéig vállalják kitermelésük szintjének tartását. Elemzők ennek alapján úgy látják, hogy a felek elkötelezettek az olajárak felpumpálása mellett.

A két ország együtt napi 20 millió hordó olajat hoz a felszínre, ami megegyezik a világ fogyasztásának ötödével, így döntésük önmagában is jelentős. Várakozások szerint azonban az akcióban eddig részt vevő OPEC-tagállamok a folytatásban is kitartanak a két nagy játékos mellett.

Dúl a spekuláció

Ugyanakkor az USA növekvő olajpala-kitermelése alááshatja a kínálat csökkentésére irányuló erőfeszítéseket. Az Egyesült Államokban 17. hónapja bővül az olajbányászatba bevont olajkutak száma, a kitermelés 10 százalékkal, napi 9,3 millió hordóra ment fel 2016 közepe óta.

Mindezek alapján a piaci kereskedők úgy látják, hogy csinos kis háború folyik a fekete arany piacán az OPEC-en és a kitermelési megállapodáson kívüli USA, illetve Oroszország és a kartell között. A pénzügyi befektetők egyaránt lelkesen spekulálnak az olajárak emelkedésére és esésére is. A Brentre és a WTI-re kötött határidős üzletek száma megdöntötte minden idők rekordját.