Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az egyetemisták és középiskolások egy nemrég elfogadott munkatörvény ellen tiltakoznak, amelynek az a célja, hogy akár átmeneti időre is, de csökkentse a fiatalok körülbelül húszszázalékos munkanélküliségét. Az új típusú munkaszerződés (CPE) szerint viszont két évig bármikor és minden ok nélkül kirúghatnák a 26 év alatti, első munkájukat vállaló dolgozókat, és a fizetésük is alacsonyabb lenne.

Franciaországban a fiatalok számára szinte gyakorlattá vált a gyakornoki és pár hónapos, határozott időre szóló munkaszerződés (a 18 és 26 év közöttiek kilencven százaléka csak ilyen munkát talál). Ezt váltaná fel a mostani törvény, amely De Villepin miniszterelnök saját ötlete volt, és melynek kidolgozásába sokáig szociális miniszterét sem avatta be.

A parlamenti vita és szavazás nélkül, gyorsított eljárással kormányzati erőből bevezetett első munkaszerződés körül kialakult tiltakozó hullámmal nemcsak egyszerűen a kormányfő helyzete gyengült meg, hanem De Villepin elnökjelölt eddigi népszerű kormányzati módszere és irányítási stílusa is megkérdőjeleződött Franciaországban. A társadalom hatvan százaléka támogatja a tiltakozókat, a miniszterelnök népszerűsége 11 százalékot zuhant néhány nap alatt. A szakszervezetek szombatra hirdették meg az országos tüntetést, a kormányfő addig nyert időt a politikai elszigetelődésből való kitörésre - írta az MTI.

A tüntetéseken százezrek vesznek részt; az egyetemistákhoz a középiskolások és a külvárosi fiatalok szervezetei is csatlakoztak. Párizsban az egyetemek háromnegyedét megbénította a tüntetés, szombaton pedig már a szakszervezetek is csatlakoznak a diákokhoz. Nicolas Sarkozy francia belügyminiszter - aki Villepinnel együtt szintén pályázik a 2007-es köztársasági elnöki címre - ismét bajkeverőknek, szélsőbaloldali és szélsőjobboldali aktivistáknak, huligánoknak nevezte a tüntetőket.

Pénteken háromszáz tüntetőt őrizetbe vettek, mert üvegekkel dobálták meg a rendőröket, 50 rendőr megsebesült.