Durvul a háború, új frontot nyit a Facebook a Google ellen

Mától kezdve lehet emailezni a legnépszerűbb kapcsolatháló honlapon, amivel egy pillanat alatt komoly riválist kaphat a Google, a Yahoo és a Microsoft által birtokolt Hotmail.
NAPI, 2010. november 16. kedd, 10:56
Fotó:

Nem gondoljuk, hogy holnaptól kezdve mindenki csakis a Facebookról fog emailezni, de reméljük, hogy a szórakoztatóbb és kezelhetőbb felület miatt idővel átszoknak - mondta Mark Zuckerberg, a Facebook alapító-vezetője.

A rendszer ötvözi az email- és chatszolgáltatásokat; igaz, a Facebook rendszerén belül eddig is volt üzenetküldési lehetőség - a cég szerint napi 4 milliárd üzenetet váltanak a felhasználók -, ám most a "@facebook.com" hozzáadásán és egy új levélfiókon keresztül külső emailkliensekkel is kapcsolatba léphetnek.

Szakértők szerint a legújabb internetes trendeket egyre inkább a Facebook és Google élesedő konkurenciaharca határozza meg: miközben a Facebook az email-kliens mellett a felhasználók preferenciáit is beépítő keresővel hatolt be a Google területére, addig a keresőjével közismertté vált Google a kapcsolatháló-piacra próbál betörni.

A jelenleg évi 26 milliárd dolláros internetes célzottreklám-piacon a legfontosabb a felhasználók által generált adatok beépítése. A Google-t a hírek szerint egyre inkább zavarja, hogy - miközben saját adatait megosztotta második felekkel - a Facebook zárt rendszer, így az ott megosztott linkeket nem tudja beépíteni a keresési algoritmusába.

Egyre erősebb a két cég között az munkatársakért vívott háború is: a Facebooknál számos olyan szakember dolgozik, akik korábban a Google hirdetési részlegét virágoztatták fel.

HOZZÁSZÓLÁSOK