Késhegyig menő küzdelem alakult ki a Brexit-párti toryat támogató sajtóban azon, hogy ki szálljon szembe a párt elnöki, s ezzel egyben a miniszterelnöki posztért Theresa May belügyminiszterrel - derül ki a BBC és Guardian cikkeiből. A konzervatívok képviselőcsoportja csütörtökön szavaz arról, ki legyen az két jelölt, aki összemérheti tudását a pozíciókért.

Kiadó a második hely

May helye biztosra vehető a versenyben, mivel a 330 tagú konzervatív parlamenti képviselőcsoport tagjainak fele (165 szavazó) rá adta a vokság a keddi első fordulóban. A belügyminiszter a Remain mellett kampányolt a népszavazás előtt.

Két kihívója Andrea Leadsom energiaügyi és Michael Gove igazságügyi miniszter azonban kemény Leave-pártiak és még mindkettőjüknek van esélye a második hely megszerzésére.

Leadsom 66 szavazatot kapott az első körben Gove 48-at, ám az utóbbi érdekében megmozdult a konzervatív sajtó két Rupert Murdoch médiamágnás kezében lévő oszlopa, a Times és a Sun. Helyenként azonos szavakkal azzal érvelnek Leadsom ellen, hogy hatéves képviselői és még ennél is rövidebb kormányzati tapasztalatával éretlen a miniszterelnöki posztra.

Rossz választás lenne

A Times kétségbe vonja a miniszter asszony életrajzának pontosságát. Megszólaltatja egyik volt kollégáját, aki befektetési bankár korában dolgozott együtt vele. Az illető szerint Leadsom semmilyen érdemi pénzügyi döntéshozói munkát nem végzett ebben az időszakban. A Sun szélsőséges nézetekkel vádolja néhány korábbi állásfoglalása alapján.

Az éretlenség vádja azért kulcsfontosságú, mert eszerint ha Leadsom kerülne a párt és az ország élére, akkor elkerülhetetlen lenne egy előrehozott választás, amelyből - látva a Brexit győzelmét követő, egyre mélyülőnek látszó gazdasági és politikai válságot -, valószínűleg nem jönnének ki jól az EU-t elutasító politikai erők.

Jó választás lenne

Sajátos módon May hívei is Gove-t választanák ellenfélnek, mert úgy gondolják, hogy az elmúlt napokban alaposan lejáratta magát. Kiderült, hogy bár a Leave mellett kampányolt, azt akarta, hogy a dicsőséges vereség imázsával kerüljenek ki a küzdelemből.

Ezt követően szembe fordult Boris Johnson volt londoni polgármesterrel, a Brexit arcával, a korábbi legesélyesebb miniszterelnök-jelölttel - senki sem tudja, hogy pontosan miért is. Tény, hogy Johnson a mostani küzdelemben Leadsomot támogatja vele szemben.

Ugyanakkor a belügyminiszter táborában tagadják azt az összeesküvés-elméletet, amely szerint bőséges fölényüket kihasználva a Mayt támogató képviselők egy része a csütörtöki fordulóban Gove-ra szavazna, hogy ezzel a megfelelő ellenfelet segítse győzni a Brexit-pártiak csatájában.

A kétszereplősre csökkenő verseny a Konzervatív Párt 150 ezer szavazójának voksáért folyik majd. A szavazást szeptember 9-ére tervezik.