Durvul a helyzet: felfüggesztik az amerikai vízumkiadást Oroszországban

Felfüggeszti Oroszországban az Egyesült Államok a nem bevándorlási vízumok kiadását, az amerikai külképviseleteken Moszkva által elrendelt létszámcsökkentésre hivatkozva.
Dzindzisz Sztefan, 2017. augusztus 21. hétfő, 12:09
Fotó: Reuters

A szerdától érvényes döntésről honlapján adott hírt hétfőn az orosz fővárosban működő amerikai nagykövetség. A vízumkiadás a moszkvai diplomáciai képviseleten augusztus 23-tól szeptember 1-ig, a Szentpéterváron, Jekatyerinburgban és Vlagyivosztokban működő konzulátusokon pedig határozatlan ideig szünetel majd - írja az MTI.

A követség közölte, hogy a konzuli elbeszélgetések elmaradnak, és azokkal, akik már beadták a vízumigényléshez szükséges irataikat, a későbbiekben közlik majd, hogy miként kérhetnek majd új időpontot. (Orosz miniszter: az amerikai szankciók nem befolyásolják a Török Áramlat építését.)

Válaszul a vele szemben bevezetett amerikai szankciók megszigorítására Moszkva július végén közölte, hogy az Egyesült Államoknak szeptember 1-jéig 755 fővel kell csökkentenie a nagykövetsége és három konzuli képviselet személyzetének létszámát. Megfigyelők szerint Washington erre egyebek között az Egyesült Államokban szolgálatot teljesítő orosz diplomaták szabad mozgásterületének korlátozásával reagálhat.

HOZZÁSZÓLÁSOK